Ura luotilajituomarina alkoi // New "career" ;)

29.05.2021

Kun ykköstrappi ei ota sujuakseen - eipä sillä, kotiradalla ei ole yli vuoteen voinut ampua ykköstrappia, pelkästään nostolajeja - on keksittävä muuta. Eikä se oikeasti edes haittaa, nostolajit edesauttavat onnistuneita riistalaukauksia paremminkin. Se muu alkoi siitä, että JOS Metsästäjäliiton SM-ampumakisat voidaan heinäkuun lopulla toteuttaa, silloin vaaditaan talkoolaisia. Katson velvollisuudekseni olla mukana, niinpä takana on kurssitusta ja toistaiseksi yksi koe, jonka perusteella minulla on nyt SML-tuomarioikeudet luotilajeihin.

SM-kisat eivät ole paikka harjoitella tuomarointia, niinpä kysyin, josko pääsisin ennakkoon vähintään tarkkailemaan, miten homma hoituu. Vastauksena oli paljon enemmän, mukaan ampumaan ja sitten tuomaroimaan. Ei kai siinä, kivääri matkaan ja menoksi. Ampumaratakin oli minulle uusi, sympaattinen metsärata monipuolisine harrastusmahdollisuuksineen. Sääkin suosi, siis matkaan!

Luodikkoa, pikkuhirveä (50 m) ja isoa hirveä (100 m). Luodikkotuomarointia oli luvassa, siispä sinne. Heti ekaan erään ja makuulta aloitettiin. Sain lainaksi alustan, mutta hankalaa oli silti. Makuuammunta onkin jäänyt poikkeuksetta väliin - vain jossain koeammunnoissa on tullut kokeiltua. Ei ole ollenkaan hallussa. Pystyammuntakin tuntui alkuun hankalalta - ja vasta toisella - finaalikierroksella - sain osumia. Yhteensä 29, eli ei mitään kehumista. Mutta ensi puraisu, hirvikiväärillä, Swarovskin 15-suurennoksella ja makuulta.. Tässä vaiheessa todella vaikeaa, mutta kivaa oli. Lajia enemmän harrastaneilla oli rakennetut tukit ja ampujantakit, sekä itseladatut patruunat.

Oma tuomarointi oli sitten seuraavana vuorossa ja ihan kohtuudella selvisin. Jossain kohtaa en odottanut tarpeeksi, että kilpailijat ehtivät valmiiksi ja toisessa kohtaa skippasin yhden komennon - komennot ovat tärkeitä, ne tuovat kisaan rytmin ja turvallisuutta - siellä ei ammuskella, vaan kaikki tapahtuu organisoidusti. Taululla oli kokeneet ihmiset ja heidän panoksensa olikin ihan korvaamaton, varsinkin kun huomattiin, että meillä oli yksi taulu liian vähän. No, käytettiin ampujan taulu toiseen kertaan - ja tilanteesta selvittiin.

Seuraavalla kerralla liikkuvaan hirveen - siitä huolimatta, että osaajat osaa - kymppejä, ysejä ja sitä rataa.. Itse on aloitettava paljon vaatimattomammalta tasolta. 


I´ve reached a new milestone. I took a class and a test to become a judge in rifle hunting disciplines - and today was my first ever competition as a judge AND as a competitor. I had my rifle with me, but had decided my participation would be less important than the actual judging. But I was open to anything, so off to bird shooting test. The target was at 100 meters, 5 capercaillie figures and 5 shots in prone position and 5 standing. I got off to a really crappy start, struggling to find a comfortable and steady position. We shot the finals straight after our basic rounds, and I improved a bit - even shot a lucky 10. But no question about it: a super lousy result, however it is a start.

And more importantly my judging was ok. I did a couple of mistakes, missed a command and hurried a bit, but nothing major. We were one target short, so I had to take care of that, too - but "my staff" handling the targets were really great, experienced folks - a pleasure to work with.

I am already checking out the calendar, looking for the next opportunity to go rifle shooting and judging! Perhaps I can borrow a real target shoting rifle and a big Swarovski.. ;)

Luodikkoradalla_29052021.jpg

03.08.2021Onko ammunta urheilua? // Is shooting a sport?
25.07.2021Metsästysammunnan SM 2021 / Finnish Game Shooting Championships
08.07.2021Trappia, olympiatrappia // Trap, I mean the real trap
03.07.2021Metsästyammuntaa tuomaroimassa // Judging Game Shooting
07.06.2021Hirvikokeessa // Shooting test for big game
29.05.2021Ura luotilajituomarina alkoi // New "career" ;)
02.05.2021Ajatuksia Benelli-päivästä // Benelli Day Thoughts
26.04.2021Modernista metsästysseurasta, terve! // Greetings from a modern hunting club!
17.04.2021Takaisin radalla // Back to the shooting range
13.03.2021Nyt täällä // New arrival: BENELLI LUPO

Siirry arkistoon »