Uutiset - News

Mainio alku sorkkakaudelle / Off to a great start of the deer season

15.10.2023

Syyskuu meni pääosin kanalinnustaessa ja pääsin aloittamaan sorkkakauden tavanomaista myöhemmin. Viikko sitten olin kauden ensimmäisessä mäyräkoirajahdissa ja jotain saatiinkin liikkelle, muttei sen enempää tällä kertaa. Onneksi susihavaintojakaan ei tehty - niitä on nyt liikkeellä ja pistää aina miettimään koirien puolesta. Yksittäinen susi tuskin haittaa, mutta useampi jos on liikkeellä helpon saaliin perässä, niin sitten on jo eri tilanne.

Ensin kytis. Olin päättänyt, että kytikselle menen ja valkkasin vielä logistisesti helpoimman. Alkoi vielä sillä tavalla, että maanomistaja tuli hetikohta traktorillaan. Kovasti pahoitteli, ettei ollut huomannut tuloani, mutta totesin, että tännehän mahtuu kyllä, työthän ovat aina tärkeämpiä. Olin jo huomannut vastakkaisella pellolla peuralehmän vasansa kanssa, ne lähtivät takaisin metsään - ja hyvä niin. Ehkä ne tulisivat hollille myöhemmin.

Ajoitin menoni noin klo 17 tienoolle ja tarkkailin ympäristöä kaikessa rauhassa, kun traktori oli mennyt. Rauhallista. Sitten kohdealueelleni - joka suuntaan ei voi ampua - tuli kettu, jota tarkkailin tovin. Minulla oli mukanani myös lämpökiikari - lämmin suositus, kiväärin kiikari ei ilmeisistä syistä ole mikään vapaaseen tarkkailuun soveltuva peli - ja seurailin päivän jo hämärtyessä ympäristöni. Lämpökiikari tuo valtavan määrän lisää turvallisuutta kytisjahtiin - näen mahdolliset ulkoilijat jo kaukaa, samoin eläimen koosta näkee jo mitä sieltä ehkä on tulossa. Olemme villisika-alueella. Parin vuoden takaisesta villisikakoulutuksesta muistan hyvän tunnuslauseen, jota kuulemma ruotsalaiset käyttävät: aldrig först, aldrig störst. Lämpökamera (siis irrallinen, saisimme kyllä aseeseenkin kiinnitettyä tällä kaudella taas käyttää) auttaa oikean yksilön tunnistamisessa, kun oma silmä ei riitä. Ja miksi villisikaa erityisesti pitäisi metsästää? ASF, trikiini, Aujeszkyn tauti - minä ainakin haluan syödä jatkossakin myös suomalaista sianlihaa, jotka tulevat noin 700:kta sikatilalta pääosin lounaisesta ja läntisestä Suomesta (MTK, 2023).

Sitten tulee peuralehmä ja vasa. Hetkinen, niitähän tulee taustalta useampia. Kettukin on edelleen alueella. Saksassa opin, etteivät metsänhoitajat ammu kettuja, koska ne pitävät jyrsijäkantaa kurissa - eikä Saksassa enää oikein metsäkanalintuja edes ole. Meillä kettuja on syytä verottaa, aika usein ne ovat kapisia, joten ihan eläinsuojelullisistakin syistä. Jätän ketun kuitenkin ampumatta ja keskityn tarkkailemaan ja valikoimaan peuroja. Tunnistan kaksi aikuista lehmää, yhden aikuisen pukin ja loput ovat vasoja. Ne ruokailevat riistapellolla, jossa on aika korkea kasvusto. Olen liikkeellä kolmenollakasilla, joten se ei ole ihan niin herkkä risuille ja heinille, mutta haluan ampua kylkeen ja säästää lavat. 

Aivan loistava tilaisuus seurata yksilöitä ja niiden käyttäytymistä, valikoida sopivat ja odottaa, että ne ovat ihanteellisesti tähtäimessäni. Aikuinen pukki on kohteenani ja se siirtyy sopivasti sivuittain, tähtään, puristan, eläin ottaa laukka-askeleen ja kaatuu. Muu lauma nostaa päätään, muttei liiku. Otan tähtäimeen vielä toisenkin eläimen, pienempi pukkivasa, joka niinikään ottaa jonkun laukka-askeleen ja kaatuu. 

Molemmat laukaukset ovat oikein hyviä ja kehut kokeneemmalta tuntuvat hyvältä. Aloitan kenttäteurastuksen, vatsa auki ja suolen pois. Loput sitten majalla.

**

Hirvijahti alkoi eilen. Tiedossa on, että kanta on alhaalla, mutta meidän alueella havaintoja on runsaasti. Ja lehmä-vasa -pari näkyy jo matkalla passiin. Koira irti ja odottelemaan. Eipä kestä kauaakaan, kun radiosta ilmoitetaan, että koira on löytänyt hirvet ja edessä on sonni ja lehmä vasansa kanssa. Minäkin saan ilmoituksen, että tulevat syliin. Mutta taitavasti kiertävät passini ja jatkavat. Toisaalla eri sonni tulee sopivasti ja kaadetaan. Lehmä sensijaan on emojen aatelia, se huiputtaa koiraa, eikä päästä vasaansa läheltään. Mukana liikkunut sonni on häipynyt jonnekin. Koira tekee todella hienoa työtä koko päivän, mutta hirvilehmä on etevämpi. Me ryhdymme urakoimaan sonnia tielle ja lahtivajalle. Todella hieno päivä - upea alku kaudelle!


September went by like a hurricane, first I had a wonderful trip to Germany (read my previous post (1.10.23), followed by the magic of the upland hunting (6.10.23) - so it took me a while before I was able to open my deer season. I went stalking from a highseat with my .308 Win and a thermal camera. It was great to observe the environment and get to choose - at first there was a fox, which I left alone. I learned in Germany that the foresters do not kill them, because they keep the rodent population under control. Makes sense as they don´t have game birds such as black grouse, capercaillie the way we still do. 

Young animals first is the basic rule. I had my eyes on an adult buck, it looked as if it was in a perfect place for me, so I took the shot and he jumped and fell. The rest of the herd stood still, so I chose a younger buck and squeezed - he took a few jumps and fell. What a great start! I also began field dressing, then finished off at our cabin. In Germany, they hang the animals with their coats on, we take the head and the coat off and let hang for a few days before we butcher the meat. 

Moose hunting began yesterday. We had one dog and about dozen hunters. The moose population is on the decline across the country, but in our area we have had a lot of observations. And sure enough, already on the way to our hunting grounds we saw a cow with a calf. The dog did a wonderful job all day, and he was onto the moose right from the start. A male together with a cow and her calf were on the move together. No possibility for shooting. Even I was alerted that they were heading my way, but I never saw them. Then I heard a shot - a different bull moose had been shot. The cow on the other hand, she was clever. Always kept her calf on her side, and never gave us any opportunities. And the dog really excelled himself - great work!! 

What a start into the season - from now on it´ll be rifle hunting. Next week I´m planning to go stalking a couple of times. We´ll see how this plays out!

Season_2023.png

01.01.20242024!!!
26.11.2023Moraalista pohdintaa
12.11.2023Petojahtia ja Metsästäjäliittoa // About the controversy of hunting big predators
15.10.2023Mainio alku sorkkakaudelle / Off to a great start of the deer season
06.10.2023Huikeat kilometrit yhteisissä metsissä // Awesome miles in common property
01.10.2023Parhaat palat Saksasta // Looking back at wonderful Thuringia
13.08.2023Kisajärjestelyjä // Organizing a trap competition!!
31.07.2023Ei se mennyt niin... // Did not go as planned
16.07.2023Benellejä, Benellejä! // Benellis and more Benellis!
22.06.2023Kun ei vaan ehdi! // When there´s just not enough time!

Siirry arkistoon »