Uutiset - News

Ratakauden avajaisissa // Opening of the range season

28.04.2024

Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piiri on perinteisesti avannut ratakauden Lopen ampumaradalla, niin tälläkin kertaa. Asiaakin oli; optikko Timo Koljonen oli kertomassa näkemiseen liittyvistä asioista, ongelmista ja ratkaisuista. Ammunnassa näöllä on tietysti ihan keskeinen merkitys; kivääriammunnassa kiikaritähtäin on erinomainen apu, mutta haulikkoammunta on jo varsin vaativa suorite näölle. Tiedossa on, että ihmisen silmä on edelleen siinä tilassa, ettei sen tarvitsisi toimia juuri 40 vuotta enempää - siitähän se näkemisen alamäki yleensä alkaa, vähintään lähinäön heikkenemisestä ja sitten edelleen kohti kaihia - josta kärsii kolmannes yli 65-vuotiaista ja yli 80-vuotiaista valtaosa. Nimensä mukaisesti se aikaansaa mykiön (siis linssin) samentumisen seurauksena harmaan alueen näkökenttään. Se voi olla pieni piste keskellä tai joku varjostuma laidassa, yksilölliset erot ovat suuria. Etenee miten tahtoo, kunnes on jo iso haitta. Eipä hätää, se on helposti korjattavissa, kaihileikkausten onnistumisista myös Koljosella oli hyvää kerrottavaa, samoin kokonaan laseista eroon pääsemisestä, leikkaustekniikka on kovasti kehittynyt ja riskit vähentyneet. Minä olen toistaiseksi pärjännyt piilolaseilla, nekin kun tulevat kokoajan paremmiksi; mukavammiksi käyttää ja monipuolisemmin näköä parantaviksi. Siitä huolimatta, piilolaseilla joudun tekemään kompromissia; nähdäkseni kännykän näytön esim. hirvipassissa, ei piilareilla voida korjata vain kaukonäköä, joten tasapainoilen riittävän kaukonäön ja välttävän lähinäön välillä. 

Puhuttiin myös ampujanlasien käytöstä - ja niinhän se menee, että jokaisen pitää löytää omaan näköönsä sopivat konstit - yhdelle kontrastia lisää, toiselle taittovian korjausta ja kolmannelle suuntajohtavuuden ohjausta. Eikun osaavalle optikolle. Omasta puolestani suosittelen lämpimästi Zeiss-linssejä myös arkikäyttöön, ainakin hämäränäkö erityisesti autolla ajaessa on näillä mukavampaa. Kuinka ollakaan tiputin kynsileikkurit lasien päälle ja naarmuhan siitä syntyi. On ehkä aika hiippailla Optikko Kiviselle, joka näin Haulikkohelmenä on myös taloudellisesti fiksuin veto - ja Zeiss-linssit saa sieltäkin, kera tyylineuvonnan - jos ja kun omaa ei juuri ole :)

Ampumaankin päästiin. Olen tohelo luvannut olla puskaradalla tänä vuonna. Se on siis skeetin tapainen, mutta ilman tuplakiekkoja. Kiekot lentävät B- ja A-kopista yksi kerrallaan, lentorata on siis aina sama. Ei vaan tunnu ollenkaan helpolta, mutta taatusti auttaa myös lintujahdissa, tässä kun harjaantuu. Ja jotta tässä ollaan taas ihan tosimielellä, olen ilmoittautunut katsastuskisoihin - eli Humppilassa tulikaste!! 

Ampumakauden_avajaiset_24.jpg

The Finnish Hunters´ Association held its traditional range season opening at the Loppi shooting range. First we had a very interesting presentation about sight, the special challenges one may face when shooting. Ofcourse rifle shooting with a scope does not demand that much, the technique takes care of the distance, and sometimes even the lack of daylight. But shotgun shooting is another story. First of all, we are all individuals when comes to our eyes, and secondly for most cases there´s help available, it only depends on the thickness of your wallet. The social healthcare does provide cataract surgery for example, but only after it really, really bothers you - so you might not want to wait that long. 

We also discussed the different colors for shooting glasses - and here too, the problems is not solved with a "one size fits all", but you have to find whatever works for you. But a qualified optician will help you - and more service providers offer solutions for shooters, too. I remember having my shotgun with me the last time I got new glasses and wanted to update my contact lenses at the same time. Awesome service at my local optician, and they also sell Zeiss -lenses which have improved my sight in the dark, especially when driving. I recently managed to get a nasty scratch to my glasses, so it´s about time I paid them another visit!

Shooting was included in the program too. I have promised to shoot skeet - or the national version of it (no doubles), and so I´ve shot a few rounds. It ain´t pretty, but I have started, and my first competition is soon 😁 - I don´t take shooting nor myself too seriously, but I enjoy both training AND competing, so I may not be ready, bt I´ll go anyway. And so the new range shooting season is now open!!

26.05.2024Haulikkohelmet - The Shotgun Pearls ♥️
18.05.2024Puoliautomaattien maailmassa // The Semiautomatics
09.05.2024Metsästyshaulikon ja -trapin karsinnat | Trap & Skeet, hunting style
06.05.2024Cheddite GP Skeet & 1-trap // Skeet & trap competitions
28.04.2024Ratakauden avajaisissa // Opening of the range season
23.04.2024Treeniä ja kisailua // Training and competing
07.04.2024Kiväärikisakausi avattu! // Opening my rifle competition season!
30.03.2024Erämessut Goes Range - Benelli Show
09.03.2024Saksan terveisiä! // Grüβe aus Deutschland!
01.01.20242024!!!

Siirry arkistoon »