Uutiset - News

Cheddite GP Skeet & 1-trap // Skeet & trap competitions

06.05.2024

Viime kesänä kävin pitkästä aikaa Kiikalassa ampumassa 1-trapkisan ja siellä joukolla ihmeteltiin kisojen vähyyttä. Lopellahan on käynnissä massiivinen ratahanke, jonka puitteissa metsästystrapradat ovat saaneet lähtökivet myös kansallista trapia varten. Lopellekin kuitenkin kaivattaisiin lisää kävijöitä ja kisat on mainio keino saada väki tulemaan ensimmäisen kerran. Lupasinkin, että Lopella kisataan 2024. Kuinka ollakaan, kun skeetväki oli jo viime vuoden syksyllä järjestämässä Cheddite/Eräkolmion tukemana kisaansa, haluttiin tehdä viikonlopusta isompi ja tuoda paikalle myös trapampujat. Asiat eivät pelkällä hämmästelyllä etene, joten totesin, että järjestetään vaan, yhteistyössä Haulikkohelmien kanssa.

Kisasta tehtiin heti virallinen SAL-kisa, joten kisalisenssi vaadittiin. Tämä oli yhtäältä velvollisuus siksi, että kisa järjestettiin Ala-Hämeen Ampujien nimissä ja toisaalta siksi, että tällä järjestelyllä oli mahdollisuus käyttää kisaohjelmaa, eikä tarvinnut pitää tulospalvelua käsin. Kisalisenssipakolla varmistutaan myös siitä, että kaikilla osallistujilla on vakuutus. Skeettarit ovat jo tottuneet siihen, että kisoihin ilmoittaudutaan etukäteen, mutta ykköstrapissa viime vuonna kisapäivän aamuna oli useampi erällinen jälki-ilmoittautuneita, ja siihen SAL-tulospalvelu ei meinaa taipua millään. Tekee se hankalaksi myös budjetin ja palkintojen hankkimisen, sekä buffetin tarjoilun ennakoimisen.

Tänä vuonna kaava oli sama, mutta kisa siirrettiin syksystä kevääseen. Yhtään liikaa kisoja ei tänäkään vuonna ole, joku tiesi kertoa, että kolme ennen SM-kisoja. Siitä huolimatta osallistujamäärä tippui; viime vuonna ykköstrappiin saatiin mukaan lähes 50 ampujaa, nyt oli parikymmentä vähemmän. Liekö syynä inflaatio, joka on tehnyt ammunnasta kalliin harrastuksen.

Kun ratatekniikka saatiin pelittämään pienellä avustuksella, voitiin aloittaa ja itse kisailu sujui kokolailla ongelmitta. Iso kiitos Jari, Esa, Matti, Vesku, Harri, Jukka, Tero! Viimevuotiseen tapaan Cheddite GP-palkintojenjako haluttiin toimittaa kerralla sekä skeet- että trapkisan osalta, ja kun osallistujia olikin suunniteltua vähemmän eikä finaaleja ollut, oli trapkisa valmis huomattavasti aikaisemmin. Aikataulu haluttiin laatia väljäksi, mutta pääosa trapampujista ei ollut halukkaita tähän. Tarjolla olisi kyllä ollut vallan viihdyttävä skeetfinaali. 

Mitä jäi käteen? Minusta konsepti on ollut mainio; rata-alueella paljon ampujia ja nähtävää kaikilla radoilla, mutta saataisiinko porukkaa paikalle myös trap-kisoihin kahdeksi päiväksi, niinkuin skeettarit tekevät? Miten varmistettaisiin sellainen palkintotaso, jonka puolesta kannattaa lähteä reissuun? Maahantuojilla ja jälleenmyyjillä on tarve saada ovipumput ja verkkokaupan ovet liikkumaan, mutta meitä kuluttajia rassaa inflaatio - kierre on valmis. Ei taida olla yhtään yritystä, joka voi vuodesta toiseen antaa palkintoja ihan vaan rakkaudesta lajiin - ja jonkun pitää käyttää aikaa ja vaivaa löytääkseen niitä, jotka ylipäätään ovat kiinnostuneita yhteistyöstä. Vastineeksi tietysti toivovat, että kauppa kävisi ja että maahantuoja voisi laittaa tehtaalle viestiä kunnon kisatapahtumasta, joka kiinnostaa, jota siis kannattaa olla tukemassa.

Jokainen tietysti tekee omat ratkaisunsa, mutta tosiasia on, että ampumaradat ovat kallista infraa - järjestävä seura maksaa rata- ja kiekkomaksut, sekä kahviovuokran. Lopen ampumaradan hinnasto on täällä.  Täytyy löytyä vapaaehtoiset uhraamaan omaa vapaa-aikaansa ja ajelemaan radalle ajoissa ja lähtemään viimeisenä, heille on maksettu eväät buffetista. Yhteistyökumppani lahjoittaa näkyvyyden vastineeksi jotakin palkinnoiksi, mutta jotain aina joudutaan ostamaankin. Osallistumismaksu 40 euroa on jo nyt kipurajoilla, eikä palkintotasoa voida nostaa ilman, että järjestävä taho maksaa sen omistaan, siis vielä enemmän kuin nyt. Vetoankin siis meihin tavan kisaajiin, lähdetään mukaan järjestelyihin, pidetään tämä kisailu mukavana harrasteena myös järjestäjille ja ennenkaikkea - pidetään ampumaradat elävinä, että ylipäätään voidaan harrastaa! Viikon päästä lauantaina kisataan Kiikalassa.


Last summer I was competing at Kiikala and people were talking about how few competitions have become. At my home range we have a massive construction going on, but trap facilities were already in working order, so I said we´ll host a competition in 2025. The skeet shooters then approached me around June/July to suggest we´d have both trap and skeet in the same event, that same year in September. I called my friends at Kiikala to ask, if they were willing to help me, and no sooner said than done!

We had nearly 50 shooters last year and had high hopes for this year too. Especially, since there are just 3 events before the Championships. But we got 20 shooters less. So the budgeting became a lot more dfficult, since our club does not own the range, but we have to pay rent for the facilities and pay for the clay pigeons, too. And we need the volunteers. The inflation has been running high ever since the brutal russian attack on Ukraine, so shooting sports has become quite an expensive hobby. Also talking about sponsors, they too are struggling, so there´s less they can give in exchange for coverage, so organizing clubs have to be prepared to buy prizes.

The skeet offered great finals, and the guy leaning against the fence, Mr Laitinen won with 116 + 55 (shootoff 2). The weather was partly cloudy, some wind gusts and I wish it had a warmer, but at least if did not snow😁 Next weekend Kiikala, maybe - unless it snows... 🥶

Cheddite_Skeet_2024.jpg

Skeet-kisan voittaja Timo Laitinen nojailee vasemmalla.

The winner of Cheddite Skeet GP, Mr Timo Laitinen on the left.

Cheddite_Trap__SKeet_2024.jpg

26.05.2024Haulikkohelmet - The Shotgun Pearls ♥️
18.05.2024Puoliautomaattien maailmassa // The Semiautomatics
09.05.2024Metsästyshaulikon ja -trapin karsinnat | Trap & Skeet, hunting style
06.05.2024Cheddite GP Skeet & 1-trap // Skeet & trap competitions
28.04.2024Ratakauden avajaisissa // Opening of the range season
23.04.2024Treeniä ja kisailua // Training and competing
07.04.2024Kiväärikisakausi avattu! // Opening my rifle competition season!
30.03.2024Erämessut Goes Range - Benelli Show
09.03.2024Saksan terveisiä! // Grüβe aus Deutschland!
01.01.20242024!!!

Siirry arkistoon »