26 March 2022

.308 Win on yleiskaliiperina ihan mainio. Riittävästi valikoimaa - myös lyijyttömänä. Kohtuullisen hintainen harjoitteluun ja riittävä niin peuralle, hirvelle kuin villisiallekin. Meillä ja maailmalla.

Kiväärikaliiperit ovat kiehtova maailma - niitä riittää ja lisää tulee. Juuri nyt saatavuus on heikko jopa 308:n suhteen - mutta on meillä onneksi omasta takaa tuotantoa; Sako ja Lapua. Moni valitsee nyt jonkun 6.5 mm kaliipereista; ja mikä ettei. McAdams (2021, s. 10) kirjoittaa, että 6,5 CRM (Creedmore) kehitettiin ennenmuuta kilpa-ampujien tarpeisiin. Se on pitkille matkoille kehitetty, omaa suoremman lentoradan ja aikaansaa vähemmän rekyyliä. Sen energia kyllä riittää myös isolle riistalle, mutta McAdamsin mukaan erityishuomiota on kiinnitettävä osumaan, ampumakulmaan ja luodinvalintaan.

Olen alusta alkaen ampunut sorkkaeläimiä kupariluodeilla - eikä siinä ole hintaa lukuunottamatta (esim. Sako Blade .308 Win 69,-/20 kpl) mitään ongelmaa. IWA:ssa Lapua oli paikalla isolla osastolla; mukavaa porukkaa - ja pitääkin kokeilla esimerkiksi Ruodossa on ollut tarjous Lapuan harjoituspaukusta (lyijy) 100kpl:n paketissa € 99,50. Mutta kuinka ollakaan, yhtään ei ollut tilattavissa.

Alueellani on ollut ensimmäinen villisikakolari. Mahdollisesti loukkaantuneen villisian etsiminen (pimeässä) on jo aidosti vaarallinen tehtävä - onneksi on suoravetoinen kivääri..

Benelli Lupo on mielenkiintoinen pulttilukkoinen kivääri. Sain kokeilla sitä .30-06 kaliiperissa ja olihan mukava ampua, jopa ilman äänenvaimenninta, joka tosin minun mielestäni moderniin kivääriin ilman muuta kuuluu. Yhdistelmä- ja vanhemmat aseet ovat sitten asia erikseen.

***

I use .308 Winchester and it gets the job done; be it deer, moose or even a wildboar. The first traffic accident involving a wildboar occurred in my neck of the woods this winter. Going after a wounded wildboar is different..

6,5 mm bullets have become increasingly popular. The 6,5 Creedmore is supposed to be more accurate because of its ballistic qualities, it flies straight and produces less recoil. It has become popular - but it is a bit more expensive.
For training at the range I use lead;

* Sako Range FMJ eur 209 / 200 pcs
* Lapua FMJ eur 99,50 / 100 pcs (out of stock though..)

My hunting bullets are copper:

* Sako Blade eur 69 (20 pcs)
*Lapua Naturalis eur 59,90 (20 pcs)

McAdams´ (2021, p. 10) opinion is that 6,5 CRM is perfect for deer sized game, however little on the light side for big game. And ofcourse you have to hit the vital organs, no matter what your choice of caliber, to make instant kill.

Tässä Sako Powerhead II ja Sako Blade -hylsyt kaikista 10 ensimmäisestä sorkkaeläinkaadoistani. The shells that launched the bullet for my first 10 deer kills.