Seisoja sairauslomalla // GSP on sick leave

07.01.2021

Helmikuussa 2020 - siis lähes vuosi sitten seisojan tyrä leikattiin. Toipuminen sujui ongelmitta, mitä nyt ruokahalu kasvoi ja mitä jätettiin antamatta, se pyrittiin varastamalla paikkaamaan! Koira myös selvästi laiskistui - uni maittoi, ei ollut erityistä intohimoa mihinkään hakuhommiin.. ja odotin jännittyneenä metsästyskauden alkua. Jos ei riista herätä, ei sitten mikään.

Kyyhky- ja sorsajahdissa väläytyksiä, mutta vimma löytää se lintu - se puuttui. Kanalinnustusreissu oli ihan fiasko, ja soitin samantien eläinlääkäriin ja varasin ajan. Paitsi tyrän uusiutuminen, löytyi myös uusi murhe: haimatulehdus. Koira sai kuukauden lääkekuurin ja sitten tarkastukseen. Tyrät olivat nyt molemminpuolin, eli vaikka haimatulehdus saataisiin ruokavaliolla kuriin, oli tyrät pakko leikata.

Pohdintaa:

  • haluanko tai onko se metsästyskoiralle oikeaa elämää olla 6-vuotiaana eläkeläinen, jos metsästys ei enää oikein nappaa sillä tasolla, kuin minä omistajana haluan? Oliko laiskistuminen syy vai seuraus?
  • kun haimatulehdukselle ei ole mitään varmasti parantavaa lääkettä ja kun tiedetään kuinka hyvin eläin osaa kipunsa kätkeä, onko oikein olettaa, että kaikki on hyvin niinkauan kuin ruoka maittaa, suoli toimii ja häntä heiluu?
  • onko oikein miettiä koiran lopettamista, jos ei siitä ole metsästyskoiraksi?
  • minulle koira on kaveri, ei perheenjäsen - en silti lähtökohtaisesti kuvittele antavani koiraa mihinkään eläkeläiskotiin, mutta pitäisikö?
  • minulla ei oikein voi olla kahta koiraa enempää - pennunottaminen kasvamaan ei juuri nyt ole optio

Eläinoikeudet ovat olleet kovasti tapetilla; raveista ratsastuskouluhevosiin - ihan varmasti parannettavaa löytyy, mutta että kieltää pitäisi - ei nyt sentään! Eläin, joka ei itse halua juosta, hypätä, taipua ja suorittaa eri askellajeja tavoitteellisesti pääsee kyllä oravanpyörästä ulos - ihminen, joka kilpailee, yleensä haluaa myös kehittyä ja pärjätäkin, hankkii kyllä sopivamman kisakumppanin. Mitä sille vanhalle sitten tapahtuu? Sehän riippuu sen luonteesta; onko siitä harrastekumppaniksi ilman tavoitteita? Osasta on, osasta ei ole. Joskus kuulee sanottavan, ettei erinomainen metsästyskoira ole
GSP_080121.jpg

helppo koira arjessa; se haluaa metsälle, eikä se välttämättä anna periksi pimeän tullessa - tai varo teitä tai susia. Sellaisen kanssa on hermoja raastavaa elää, vaikka se sitten metsällä palkitseekin. Entisenä ajokoiran omistajana tiedän, mitä on tarkistaa, että ovet ovat varmasti kiinni ja että tutka toimii. Se tunne, kun tutkasta näen, että koira lähestyy vauhdilla valtatietä, enkä mitenkään ehdi eteen... 

Yhtä kaikki - tuossa se seisoja nyt makaa. Juuri antibiootin ja kipulääkkeen saaneena. Ruokahalu on entisellään, menohalujakin on. Katsotaan, miten tästä mennään eteenpäin. Tyräleikkaukset on nyt tehty.

***

My GSP had to have a second operation to repair two hernias near his anus. The first operation was in February of 2020, and I thought - done! Not so much, it turned out. He performed poorly during our hnting trip and I had already noticed he was having difficulties defecating. As if the reoccurring hernia was not enough, he had developed a pancriatitis, which had to be attended to first. His blood values did not improve - he´s likely to have become a chronic, I´ll hear more today as the blod results will come in. But the hernia situation was acute, so I had him operated.

The OP went well, and he´s now recovering, quite well I think. He´s perky and eats well, so I guess he´s on the mend. But how do I know really? Animals are really good at hiding their pain - so here´s what I´m discussing with myself:

  • did I make the right decision by having him operated for the second time? I do not want to have a 6-year-old veteran - I want to have a pointer who hunts. Which is more important, his "right" to live or my desire to hunt with him? 
  • what if he is in pain? He certainly has the right to live painfree, how will I know he´s not, if he acts "normally"? The pancreatitis is very painful for humans,
     what does the medication do mentally/physically? 
  • I really cannot entertain myself with the idea of getting a puppy right now, with my work at constant change and me busy hunting, I just don´t have the time. Should I have him live with someone else? I dont consider my dogs as familymembers, but really dear mates, but my first thought is not to give him away.

Animals rights is a topic right now, people have expressed their concern over horses in riding schools, trotting horses and animals in general - but it is eventually up to the owner - in this case me - to decide. I will see how my GSP is recovering, hoping for the best. We´ll see what happens.

07.01.2021Seisoja sairauslomalla // GSP on sick leave
20.12.2020Meistä metsästäjistä // About us hunters
15.12.2020Mies- ja koira-ajoa // Drive hunting
06.12.2020Hyvää Itsenäisyyspäivää // Happy 103th!!
13.11.2020Peura- ja hirvijahdin tilastoja // Stats on deer and moose hunting
04.11.2020Lisää murheita // More trouble
27.10.2020Mistä tuntee laatuaseen?
25.10.2020Kanalinnustamassa // Landfowling
26.09.2020Ajojahtikausi alkoi // The first drive of the season
13.09.2020Benelli & teräs // Benelli meets steel

Siirry arkistoon »