Uutiset - News

Parhaat palat Saksasta // Looking back at wonderful Thuringia

01.10.2023

Saksassa oli riistareissu työn merkeissä - yhteistyössä FH Erfurtin kanssa toteutamme opiskelijoiden riemuksi (?!) näitä Game Management -kursseja ja tänä vuonna oli saksalaisten vuoro isännöidä tapahtumaa. Aseet mukaan ja menoksi! Vuokrasimme autot Berliinin lentokentältä ja eikun baanalle. Ensimmäinen etappi aivan upea ampumaurheilukeskus Gerassa. Kohdistuslaukausten jälkeen ammuimme liikkuvaa karjua (100m) saadaksemme saksalaiset metsästyskortit. Muissa osavaltioissa homma voi mennä toisinkin, mutta näin toimittiin Thüringenissä. Oli muuten sellainen keskus, että sinne voisi mennä useamminkin - ihan upouusi osin sisätiloissa/katetulla radalla oli mahdollisuuksi niin skeet/trapammuntaan kuin luotilajeihinkin (25-300 m). Villikarjuradan ampumatuloksen (osumakohta) näki heti ampujan vieressä olevalta ruudulta.

Viikon ohjelma oli erittäin tiivis, mutta pieniä muutoksia jouduttiin tekemään - kun lämpöä on päälle 30 astetta, oli selvää, ettei ajojahtia ollut mahdollista järjestää. Saimme kuitenkin aimoannoksen saksalaisen ajojahdin - jossa on parhaimmillaan 150 osallistujaa - sääntöjä. Mokaa kerran, eikä asiaa ole toiste. Sama sääntö koskee myös jahtiin osallistuvia koiria, jotka muuten joutuvat ennen yhteisöjahtiin osallistumista läpäisemään kokeen. Suomessa on tätä kirjoittaessani käynnissä selvitys Savitaipaleen ampumisesta - metsästyksen yhteydessä on tapahtunut kuolemaan johtanut ampuminen - tapahtumankulku on tässä vaiheessa epäselvä tai siitä ei tiedoteta, joten turha spekuloida. Metsästyksenjohtajalla on iso rooli - keitä otetaan passiin - mutta loppupeleissä jokainen ampuja tekee itse päätöksen ampua tai olla ampumatta.

Erikoisuutena tutustuimme haukkametsästykseen - Unescon maailmanperintökulttuuria, joka on Saksassa vielä voimissaan. Upeita lintuja; haukkoja ja myös kotkia. Meille järjestettiin metsästysnäytös - lintu kiitää näkemänsä saaliin (kaniini) perään. Opimme, että kotkan kynsien ote on niin vahva, että se murskaa esim. metsäkauriin kallon kynsillään ja haukka taas katkaisee nokallaan niskanikaman saaliiltaan. Olipa lintu pienempi tai suurempi, sen kantokyky on hämmästyttävä. Aivan upea, sykähdyttävä kokemus!

Kotka.jpg

Täältä kannattaa myös käydä katsomassa, mitä saksalaisen metsästyskortin suorittaminen maksaa yksityisellä. Meillähän kokeen suorittaa kahdella kympillä, eikä siihen sisälly minkäänlaista ampumaharjoittelua. Onneksi Metsästäjäliitto tarjoaa ABC-kurssitusta - kannattaa kyllä mennä, jos ei ole metsästyskummia, joka huolehtii oikeaoppisesta aseenkäsittelystä ja ampumaharjoittelun laadusta!

Meillä oli lopulta kaksi kyttäysjahtia ja yllättävän laaja vapaus; metsäkauriista villisikaan. Kuusipeura ja saksanhirvikin tietyin edellytyksin. Tärkeää oli riistahygienia, helteessä eläimiä ei haluttu suolistettavan metsässä ollenkaan - vasta metsästysmajalla. Omasta tornistani - paljon korkeampi, kuin mihin olen Suomessa tottunut - tarkkailin kettua. Saksassa ei kettua mielellään haluta ammuttavan, se pitää pikkujyrsijät kurissa. Toisena kytisiltana naapuripassissa opiskelijamme sai puupassista ammuttua metsäkauriin, odotin omaan passiini saalista samasta laumasta, mutta sitä ei koskaan tullut.

Ruhot_kylmiossa.jpg

 Tracker-sovellus muuten toimii hienosti Saksassakin, tarkastin heti mitä ympärilläni on, autobahn ei ollut kovin kaukana. Tosin, kun tornista ampuu - ja tätäkin korostettiin - alaspäin maata kohti riittävän isossa kulmassa ovat mahdolliset sivulliset ja itsekin turvassa. Pehmeästä maastahan mahdollinen ohiammuttu luoti ei kimpoa, eikä karkaa kauas.

Ruhot riiputettiin takki päällä - meillä takki lähtee ennen riiputtamista.

The game is cooled off with the coat on - we take it off before cooling.

Ja paljon, paljon muuta. Erinomaista ruokaa, upea keskiaikainen Erfurtin kaupunki, ihana riistafestivaali, mainiota seuraa, fiksuja, osaavia ihmisiä riista- ja metsätalouden eri aloilta! Keskustelimme myös avohakkuiden ja jatkuvan kasvatuksen hyvistä ja huonoista puolista. Nopean kasvun Saksassa jatkuvalla kasvatuksella on hyvät lähtökohdat - meillä taloudellisesti kannattavia puulajeja ei juuri kuusen, männyn ja koivun ohella ole - ja ne vaativat valoa kasvaakseen. Joillakin alueilla jatkuvalle kasvatukselle on hyvät mahdollisuudet, toisilla huonommat. Metsänomistaja päättäköön.


Was für ein Erlebnis in Thüringen! A wonderful week with lots of exciting, even amazing content. From shooting in a great indoor shooting arena to falknery, from my favourite Weizen to high seat hunting. We were 6 students and 2 staff members and off we flew to Berlin, rented cars and drove into Thuringia - perhaps one of the least known German states. I immediately took a liking to the ancient city of Erfurt, where we stayed. 

Our programme included security lessons - how to organize a driven hunt, what to consider when hunting wildboar - in terms of safety for both people and dogs. There were German students participating too - so my colleague and I gave some insight into Finnish style. It is SO easy and cheap to get a hunting license in Finland compared to the thorough studying required to pass the German test!

We ate really well - the Germans love their sausages, too! We also happened to be there when the winefestival took place, the weather was hot (too hot for driven hunt actually, but we had two nights of stalking from high seats), saw a breathtaking display of falknery - regocnized and protected by Unesco - visited wildboard enclosures and learned how a hunting dogs are tested before they are allowed to participate in driven hunts. The German forests suffer from bark beetle invasions and must change their strategy, no more spruce only, but making sure there are plenty of different tree species less vulnerable to pests and disease.

I saw a new side to Germany - I lived in Central Germany for a year and before that three in Switzerland, so I´ve seen a lot of Germany, but rarely the East. And what a pleasant experience it was! Lovely sights, lots of fascinating history, remarkable architecture, beautiful landscapes, fast Autobahns, very nice people, too. Also I met this gorgeus german drahthaar (wire haired pointer), I would have loved to take home with me! It would be awesome to be able to create hunter exchange - so I would love to welcome some of the people we met to come and experience Finland next year! It will be our turn to throw this party next year - Fiona set the bar skyhigh!!

Bratwurstchen.jpg

 

19.06.2024Kohti uutta metsästysvuotta // Towards the new hunting year
10.06.2024Erämessut Goes Range - The Benelli Show - DONE!!
26.05.2024Haulikkohelmet - The Shotgun Pearls ♥️
18.05.2024Puoliautomaattien maailmassa // The Semiautomatics
09.05.2024Metsästyshaulikon ja -trapin karsinnat | Trap & Skeet, hunting style
06.05.2024Cheddite GP Skeet & 1-trap // Skeet & trap competitions
28.04.2024Ratakauden avajaisissa // Opening of the range season
23.04.2024Treeniä ja kisailua // Training and competing
07.04.2024Kiväärikisakausi avattu! // Opening my rifle competition season!
30.03.2024Erämessut Goes Range - Benelli Show

Siirry arkistoon »