Treenauksen tarkoitus // The Purpose Of Training

03.05.2020

Meat_cuts.jpg

.. on tässä kuvassa. Lihaa syötäväksi, juhlaan ja vähän arkeenkin - hukkaan menee lopulta tosi  vähän. Koirat syövät erittäin mielellään kaiken sen, mikä ei ihmisravinnoksi ole kelvollista kehnon lihanleikkuun, huonon hygienian tai kelvottoman osuman takia.

Ja siitä tullaankin siihen, että huonoja osumia sattuu kaikille joskus. Silloinkin kun on toimivat kamppeet; ase ammuttavan riistan suhteen oikeassa kaliiperissa, siihen sopiva patruuna, kohdalleen ammuttu kiikaritähtäin, järkevä etäisyys ja ampujan teknisesti oikea suoritus. Ja silti, perseelleen menee välillä.

Toisessa kuvassa se sitten on. Eläin on saatu pois päiviltä yhdellä laukauksella kyllä, mutta laukaus on osunut liian taakse ja luoti tuleekin vastaan paisteista. Ja kyllä, eläin on minun ampumani. Matkaa ehkä 40 metriä, eläimet olivat liikkeessä minusta katsottuna sivusuuntaan, mutta kohtuurauhassa, ei mitään pakolaukkaa. Seurasin, valitsin, olin mukana liikkeessä, puristin, piiput jatkoivat vielä liikkeen suuntaan. Ja paisteille meni :(

No, ilmoitin heti, että tuon eläimen lihat lunastan minä itse ja hoidan sen leikkuunkin. Metsästysseuran henkeen kuuluu, että talkoilla pyritään tekemään paljon, myös lihanleikkuuta. Onnistuneet jahdit päättyvät aina takin riisumiseen - jo hygieniasäännösten takia samassa tilassa ei saa olla takki päällä ja ilman olevaa riistaa. Leikkuuvaiheessa en luotia vielä löytänyt, mutta paistia valmistellessa se tuli vastaan. Kupariluoti nököttää keskellä lihakimpaletta, siivoan sen pois ja jatkan valmistusta. Ja hyvää tuli - kiitos kollegan kanttarellivaihtareista! 

Sain muuten asesepältä hyvän keinon varmistua siitä, ettei kiikäritähtäin ole päässyt löystymään - pieni sipaus kirkasta kynsilakkaa kiinnitysrenkaille niin näkee, jos raita ei ole kohdallaan!  

Mutta jottei ihan heti toistu, menen radalle ja treenaan. Toivottavasti huojennus ampumakoesääntöihin tarkoittaa meille kaikille sorkkaeläinten metsästäjille edelleen riittävää harjoitusmäärää ja itsekritiikkiä, helppo ampumakoe ei saa olla se riittävä taso, parempaan pitää pystyä!


I was cooking the other day. I had a roast of white tailed deer and I was preparing the meat. And found a bullet inside the roast. It was on me. This particular animal was shot by me, and because it was a lousy shot, I wanted to buy the animal for myself. I thought I had everything under control when I took the shot. The group of deer was moving, but not frantically escaping, so I could choose one of the young animals, aim, follow, pull the trigger and continue the movement of the barrel. And it was still a shitty shot, ended up way too much behind the vital organs. Thankfully the animal did die on the spot, I must have hit a large blood vessel.

So some of the meat was not good enough for human consumption, luckily my dogs are not that picky and they love game. Thanks to my colleague, I had a lovely chanterelle sauce with the deer and I was happy with the dinner, after all.

But what to do to avoid finding bullets in your meat? Practise. Also make sure your gear is in solid working condition, the rifle scope firmly attached and accurate, matching cartridge and practise. The shooting test we have in Finland should NOT be your target level of shooting skills - it´s way too easy - so make sure you practise on moving targets as well. This year, because of the Coronavirus, the approved shooting test which would have expired this year, will be valid during the hunting year 2020-2021, too. I am hoping this will not keep hunters from practising and maintaining their gear!

The first pic is what the meat cuts should be, and this is the results no hunter wants.. So go, practise! I will.
Luoti_lihassa.jpg

02.07.2020Benelli-ilta SSG:llä // Evening w/ Benelli
19.06.2020Vahva suositus // Sporting @ Nokia!!
12.06.2020Liikkuva hirvi! Osa IV.. / Running moose .. Part IV
01.06.2020Monipuolista treeniä! // Honing your shooting!
26.05.2020Aseseppäilyä // Gunsmithing
10.05.2020Benelli & Compak Sporting
03.05.2020Treenauksen tarkoitus // The Purpose Of Training
26.04.2020Over the moon // Kuun tuolla puolen :)
11.04.2020A brand new page! / Uusi sivu on käännetty!
28.03.2020Ratakausi on auki! / Range shooting season is now open!

Siirry arkistoon »