Uutiset - News

Kannanhoito on tuottanut tulosta // Deer population on decline?

13.11.2022

Alueellamme on tehty jo useamman vuoden ajan hartiavoimin töitä peurakannan kasvun taittamiseksi. Kaatolupakiintiöt ovat olleet isoja ja kuten tunnettua, jahti - olipa se ajojahtia tai kyttäämistä - on kaikken pienin ja vähätöisin osuus. Tunnettua on sekin, ettei tasapuolisesti jakaantuva yhteisvastuu toteudu tasan missään ihmisyhteisössä; aina on joku, joka syystä tai toisesta tekee vähemmän. Toisaalta tekijöidenkin on syytä pitää oma tekemisensä kohtuudessa, välillä voidaan venyä, muttei jatkuvasti. Välillä keskustellaan - äänekkäästikin, mutta vain yhteistyöllä voidaan mennä eteenpäin.

Tänä syksynä peurakanta todentotta on kääntynyt laskuun. Vaikka laumoja edelleen näkee ja ne ovat isojakin, emme vaan ole pysyneet viime vuoden kaatoluvuissa, vaikka jahtitoiminta on edelleen varsin vilkasta. Se on hyvä uutinen; onhan peurakantojen liian isosta koosta myös elämöity! 

Ajojahdissa näin kaksi eläintä. Toinen, peuralehmä oli ampumamatkan päässä kyllä, mutta risukon takana niin hankalasti, etten nähnyt järkevänä ampua. Benelli Lupo on kätevällä 20" piipulla ja 6,5 CRD on ihan loistava kauris- ja peurakaliiperi, mutta se on .308 Win -kaliiperiä herkempi lentoradalla olevien esteiden; risujen, oksien, kantojen suhteen. En myöskään tarkasti voinut tietää missä eläimen vitaalialue (johon osuma on kuolettava) on - jätin ampumatta. Pukki puolestaan havaitsi minut suurinpiirtein yhtäaikaa, kuin minä sen - se lähti loikkien miljoonaa kohti likellä ollutta peltoaukeaa. Tällä minun tyylillä saalista tulee vähemmän - se on fakta. Mutta että tuuri olisi aina myötäinen? Ei muuten ole. Siksi pyrin riskejä arvioimaan ja suhteuttamaan onnistumisen mahdollisuuksiin.

Saimme jahdista viisi peuraa - vallan hyvä tulos, ja havaintoja oli huomattavasti paljon enemmän. Tällä kertaa meillä oli miesajo, todella tarkkaan oli mietittävä ajoketjun sijainti ja omat ampumasektorit ja ylipäätään, joko ketju on liian lähellä. Metsästyksenjohtaja ja me passimiehet välitimme toisillemme tietoa, eikä tarvinnut olla luulon varassa.

Haluan tässä yhteydessä myös erityisesti nostaa esiin Tracker -sovelluksen ja siihen tehdyt parannukset viime vuodesta! Loistavaa!! Ja se on tarjolla ilmaisversionakin, jolloin et näe koiraa. Muut ohjelmiston käyttäjät näkvyät, voin tarkastaa välimatkan, jos jollakulla passiketjussa on, tiedän, mistä ja minkä matkan päästä he lähestyvät. Onko metsikon takana olevan taloon tai tielle matkaa. Voin vaihtaa satelliittikuvaan, en tiedä kuinka usein niitä päivitetään, mutta on käsitys siitä onko se tiheää vai harvaa metsää ja onko siellä jotakin varottavaa.

Hukkasin kesällä kuulosuojat ja olen odotellut Sordinin led- ja geelipehmusteversiota, jonka kanssa jälleenmyyjillä on saatavuusvaikeuksia. En saanut sitä minäkään, eikä nyt sitten ole sen enempää lediä (jonka ajattelin olevan kytiksellä näppärä), eikä sitä geeliäkään. Mutta minäpäs en tiennyt, että nämä kuulevat kuulosuojat, kaiketi mykätkin, menettävät suojausominaisuuksiaan vuosien kuluessa ja minulla oli ehdottomasti jo aikakin päivittää. Ja johan sen huomaa äänenlaadussa.

Toki on Jaki Titanium Forest aseen nokalla vaimentamassa ja tässä jonkun jahdin olin kokonaan ilman kuulosuojausta, mutta eipä tullut ampumatilanteitakaan. Kerran olen tainnut peuran ilman kuulonsuojausta ampua, mutten ota tavaksi, vaikka siitä ei mitään erityistä olekaan kerrottavana. Kipukynnys metelille on noin 120 dB ja tärykalvo repeää 160 dB:n melussa.  Jo 15 minuutin altistus yli 100 dB:n metelissä altistaa kuulovauriolle!! Vaurioitunutta kuuloa ei voi palauttaa!!

Jaki taittaa metelistä noin 29-31 dB, eikä omani ainakaan ole moksiskaan ampumaradalla. Toki ikuinen ei ole mikään vaimennin - sisäpuolen levykkeet keräävät ajanmyötä karstaa, jopa useita kymmeniä grammoja, eikä niitä omin päin voi puhdistaa. On tärkeää valita ruostumaton vaimennin, sellainen on Jaki Titanium Forest, joka on titaanin ansiota todella kevyt, omani Benellin nokalla vain noin 250 grammaa ja pituutta 150 mm.

Metsalla_22.jpg

Benelli Lupo 6,5 Creedmoor; Swarovski Z81 2-15x50 and Jaki Titanium Forest


There´s been a growing public outcry over the deer population. Our club has been working hard over tha past few years to cut down the numbers - and for the first time, it looks as if our work has paid off. Even if we still do see big packs, it has become more difficult to shoot them, both in ambush hunting as well as in drive hunting. We are behind our kills compared to last year. Which is good news - the game bag quotas have been big in order to decrease the population of white-tailed deer, and now it has.

I saw two in our drive hunt, but both were not ideal; one hiding behind a pile of twigs and bushes and the nice going full speed towards an open field and I could not shoot there, even if it had slowed down. My team mates had better luck, a total of five white-tailed deer were shot. I decided to go to a highseat in that same evening, but saw absolutely nothing - so came back empty handed. 

I finally have a new hearing protection. I wanted to have the model with gel rings and a led light, but the immoral, illegal and all-around disgusting russian attack on Ukraine has - together with COVID19 - created a lack of.. everything. So there are delivery issues. I did get a Sordin set, but without the gel and the light. A lot better than what I had before - managed to somehow loose it over the summer - and it turned out, you should get a new one every few years or so, they do loose their ability to pretect your hearing!

I do have a Jaki silencer, but I do like to wear hearing protection in addition. The Jaki weighs just around 250 gr and cuts the noice by 29-31 dB - definitely worth an investment! In addition to noise reduction, the Jaki silencer also cuts the amount of recoil making the possible second shot a lot steadier, and there´s no muzzle flash - which is super helpful when you go ambush hunting in the dark.

01.01.20242024!!!
26.11.2023Moraalista pohdintaa
12.11.2023Petojahtia ja Metsästäjäliittoa // About the controversy of hunting big predators
15.10.2023Mainio alku sorkkakaudelle / Off to a great start of the deer season
06.10.2023Huikeat kilometrit yhteisissä metsissä // Awesome miles in common property
01.10.2023Parhaat palat Saksasta // Looking back at wonderful Thuringia
13.08.2023Kisajärjestelyjä // Organizing a trap competition!!
31.07.2023Ei se mennyt niin... // Did not go as planned
16.07.2023Benellejä, Benellejä! // Benellis and more Benellis!
22.06.2023Kun ei vaan ehdi! // When there´s just not enough time!

Siirry arkistoon »