Uutiset - News

Kausi paketissa // Season is closed

12.02.2023

Aika panna talvimetsästyskausi jokseenkin pakettiin, enempää ei ehdi tälle kaudelle. Joka oli ihan ok kausi, vaikka mukana on myös huonoa ammuntaa, johon meinaan paneutua per heti. Vähintäänkin kuivaharjoituksia tässä ensin ja sitten radalle, liikkuvaa hirveä, mutta myös seisovaan tauluun.

Panokset.jpg

Hyviä juttuja ovat olleet 

Benelli Lupo 6,5 Creedmoor; joka on ollut aivan mainio kampe, varsinkin kun patruunan hinta on tullut alaspäin kolmenollakasin tasolle, samoin saatavuus merkittävästi parantunut. Patruuna on nopea ja niinpä osuminen nimenomaan ei-syötäviin osiin - keuhkoille -  on tärkeää. Ase on todella kätevä kytiksellä ja ajojahdeissa; se on just sopivalla piipunpituudella (20"). Kaiken on saanut "säätövalmiina" suoraan kaupasta; poskipakan korkeus, vaimenninkierteet, peränpudotuksen ja sivuvääryyden säätömahdollisuudet.  Perusmallissa on picatinny -palat kiikarille, mutta minä valitsin pitkän kiskon. Pikajaloilla (MAC) vaihdan tarvittaessa nopeasti suoravetolukkoisen päälle. Ja jos ase joskus vaihtaa omistajaa, on se säätöpalikoilla (matalampi tai varaosalla kaikkein korkein poskipakka ja vakiotoimituksessa olevat peränsäätöpalat) ja vähällä vaivalla räätälöitävissä uudelle kantajalleen. Iso arvo jälleenmyyntiä ajatellen! Aseen pyyntihinta uutena on 1.695 euroa (Ruoto, 12.2.2023).

Swarovski Z8i, joka toimii niin ajossa (2-16 x ) kuin kytikselläkin. Ja varsin valovoimaisesti. Varsinaista lämpötähtäintäkin pääsin kokeilemaan - ehdottoman hyvä juttu ja pitäisi kyllä sallia jatkossakin siellä, missä kanta on edelleen liian iso. On muuten SRVA-tehtävissäkin ihan ehdoton kampe, joka täytyy laittaa hankintalistalle! 

Vaikka olen ryssinyt, viimeksi eilen ammuin ajojahdissa kauriista ohi, olen silti ollut turvallinen metsästyskaveri. Harkitsen, huomioin, havainnoin, enkä ole missään tappamiskiimassa - yhtään haavakkoa ei ole minun jäljiltäni, pidän sitä tärkeänä arvona. Mutta silti, metsästystilanteessa pitää pystyä parempaan ja koska olen ryssinyt, vie tie kivääriradalle - niin liikkuvaa, kuin kyttäysjahtiin soveltuvaa metsästystä tukeakseni.

Lyijyhaulikielto kosteikoilla ei tuo isompaa muutosta metsästykseeni; sorkkajahdissa valintani on ollut Sako Powerhead Blade (puhdas kupariluoti), kanalinnustukseen löysin viimeisen rasian Sellier & Bellotia (140 grs 9,1 g), joka on lyijyluoti - mutta käytän loput radalla ja hankin latvalinnustukseen Sakoa. Kuvasta näkee, kuinka yksittäisen metsästäjän "lyijykuormitus" ei ole kummoinen. Rasia on viime syksyltä, yhden rasian olen ampunut radalla.

On haulikon vuoro. Jonkun verran olen jo tehnyt kuivanostoja - Metsästäjäliiton SM-kisoihin on tähtäin. Kauhulla tosin odotan ratamaksuja - mitä ne mahtavatkaan olla, kun inflaatio jyllää. Patruuna-askista pyydetään tällä hetkellä jopa yli kymppiä (esim. Saga 24 gr 7,5 € 11,50!! Metsoase.fi), mutta jos ampumarata ei enää salli lyijyä, löytyy onneksi teräksestä halvempaa; esim. Olkkonen myy teräspatruunaa (Mirage Clever nro 7) hintaan 8,50. Teräspatruuna kannattaa ilman muuta omalla aseella testata kuvion osalta ja löytää tasaisin peitto.

Se muuten onkin sitten ensi viikonlopun asia, kun Haulikkohelmet käy testaamaan!


The season finale 2022-2023 is now, it will close officially on Feb 15, but I´m done, no time because of work. It´s been a good year, even if I will blame myself for some misses - the final one yesterday, I missed a roe deer :( My game bag for this season is 2 roe deer and 2 white tail deer. Not forgetting the awesome landfowl season I had! So it´s definitely more about the time spent hunting than the actual game bag, but without the latter, it isn´t hunting.

The REACH regulation will ban lead on wetlands and on safety barriers of 100 metres. We are expected to get a clear map, otherwise, how the hell can you tell if you are on leadfree zone or not. Personally, lead ban does not really affect my hunting. For deer and moose I am true to Sako Powerhead Blade. Now that the availability of 6,5 Creemoor has improved a lot, and the price has gone down it is not really a problem. 

But the practise might develop into a problem. Practise cartridges should be reasonably priced and as I now will turn my attention towards shotgun shooting, the inflation shows. At the moment lead cartridges can be over 10 euros/25 pc, steel is around 8,50. But add increased prices at the shooting range - and it´s become quite expensive. More emphasis on practising mounts at home! For rifle cartridges they ask:

  • Sako Range 6,5 Creedmoor 79.90/50 pc
  • Sako Range .308 Win (FMJ) 63,90/50 pc OR an interesting choice for raccoon dog Sako Super Range .308 Win 69,90/50 pc  (Ruoto.fi Feb 12,2023)

Next weekend I´m with Shotgun Pearls - a shooting club for ladies. We´ll go and test a few shotguns and cartridges in an inside arena!!

26.11.2023Moraalista pohdintaa
12.11.2023Petojahtia ja Metsästäjäliittoa // About the controversy of hunting big predators
15.10.2023Mainio alku sorkkakaudelle / Off to a great start of the deer season
06.10.2023Huikeat kilometrit yhteisissä metsissä // Awesome miles in common property
01.10.2023Parhaat palat Saksasta // Looking back at wonderful Thuringia
13.08.2023Kisajärjestelyjä // Organizing a trap competition!!
31.07.2023Ei se mennyt niin... // Did not go as planned
16.07.2023Benellejä, Benellejä! // Benellis and more Benellis!
22.06.2023Kun ei vaan ehdi! // When there´s just not enough time!
14.06.2023Numerolappua selkään // Let´s compete!!

Siirry arkistoon »