Pari sanaa pimeänäkölaitteista // My Take On Night Vision Devices

27.11.2022

Tällä kaudella on mahdollisuus käyttää valonvahvistimia ja pimeänäkölaitteita valkohäntäpeuran kyttäysjahdissa. Kyseessä on Metsästäjäliiton saama poikkeuslupa, joka on nyt toista (ja viimeistä?) kautta voimassa. Metsästysseuran tulee hakea luvan piiriin ja lupaehtoihin kuuluu kaatokohtainen raportointi.

Lainaan tässä oman vähäisen tietämyksen tueksi Riista-lehden artikkelia 14.1.2022, jonka kirjoittaja Max Suominen valaisee (kirjaimellisesti) näiden hämärätähtäimien ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia. 

Näin viiskymppisenä näkökyky on jo olennaisesti heikompi kuin nuorena, erityisesti sen huomaa hämärässä. Kun valo väistyy, on jo likimain mahdotonta erottaa oikeaa saalista metsänreunaa vasten. Aamulla ajaessani kuuntelin Aleksi Lummen Metsästä -podcastia, jossa puhuttiin mm. veslinnustuksesta hämärässä. Yhtäältä hän, jolle alue on tuttu, kenties ruokkii ja on hyvinkin perillä siitä mitä lintuja kosteikolla käy, toisaalta lintujen tiet ovat tutkimattomat - eikä sen risti- tai harmaasorsan ilmaantuminen ole koskaan poissuljettu. 

Podcastissa arvosteltiin sitä, etteivät taantuneet lajit kuten punasotka, tukkasotka, heinätavi ja nokikana ole kokonaan rahoitettuja metsästykseltä. Metsästys ei ole syy kantojen taantumaan (ylitarkastaja Pitkänen, MMM Turun Sanomissa 17.8.17), en koe huonoa omaatuntoa yhdestä ampumastani nokikanasta. 

Palataanpa aiheeseen. Suominen (2022) kirjoittaa neljästä erilaisesta teknisten apuvälineiden sarjasta; hämäräoptiikka, infrapunalaitteet, valonvahvistajat ja lämpökamerat. On huomionarvoista tähdentää, ettei irralliseen laitteeseen tarvita mitään erityislupia, vain aseen optiikkaan kiinnitetty lisälaite on lähtökohtaisesti kielletty, pl. supikoiran kyttäys. Hämäräoptiikan erinomainen edustaja on minulla käytössä oleva Swarovski Z8i 2-16 x 50. Finnaccuracy (16.9.21) kirjoittaa samankaltaisesta Swarovskista (Z8i 2,3-18 x 56) sen olevan paras kaikenlaiseen metsästykseen; kytikseltä ajojahtiin ja vieläpä pitemmillekin ampumamatkoille - siis esimerkiksi latvalinnustukseen. Minulla olevasta mallista todetaan ihan samaa; "best equipped for use in poor light conditions". Testin voittajasta, Swarovski STX 115mm 30-70X puolestaan todetaan, että kyllä - se pesee koko porukan muut kiikaritähtäimet, mutta ominaisuudet eivät tule ilmaiseksi. Paitsi rahaa, mutta myös kokoa ja painoa tulee enemmän, kuin on järkevää tavan metsästäjä tarpeisiin ja mahdollisuuksiin. 

Kun mennään pilkkopimeään tarvitaan vielä enemmän ominaisuuksia. Suominen kirjoittaa HD-tasoisesta kuvasta ja satojen metrien havainnointikyvystä. Jos joku nyt pillastuu siitä, ettei eläimelle jää enää mitään mahdollisuuksia unohtaa, että pitkille matkoille ammuttaessa täytyy huomioida muitakin tekijöitä; tuuli ja saaliin takana oleva maailma. Juuri jälkimmäisen tunnistaminen on se, miksi näen tekniset apuvälineet erinomaisena lisänä osana metsätyksen turvallisuutta. Mitä lähempänä asutusta ollaan, sitä useammin kyttäyspaikallekin saattaa joku lenkkeillä tai ulkoiluttaa koiraansa. Mielelläni havaitsen nämä teknisilla apuvälineillä ja tiedän ampua turvallisen riistalaukauksen. Joissakin malleissa on kuva- ja videointimahdollisuus, sillekin kyttäyskeikalle, joka tuo okulaariin piirtyy sellaista, mitä ei ammuta.

Valonvahvistaja antaa vihreäsävyisen kuvan, tuttuja kentis sotaleffoista - armeijakamaa alunperin. Näistä en jaksa oikein innostua - mutta lämpökameroista kyllä. Ne havaitsevat lämpösäteilyn, jolloin se sopii myös päiväkäyttöön. Ympäristöään lämpimämpi kohde erottuu jopa kilometrien päästä - kohteen voi helposti tunnistaa pilkkopimeässäkin. Niinpä tällainen apuvälinen on oivallinen esimerkiksi SRVA-toiminnassa. Tämä laite poimii kohteet myös päivänvalossa. Ja maksaa tuhansia, kuinkas muuten.

Mitäs tästä nyt opittiin? Ainakin se, ettei teknologian käyttäminen ole välttämättä ollenkaan huono ajatus, ainakaan SRVA-tehtävissä, saati tiheästi asutun seudun jahdeissa. Alussa mainitsemani poikkeuslupa käyttää näitä laitteita valkohäntäpeuran tihentymäalueilla lienee tänä vuonna voimassa toisen ja samalla viimeisen kerran, mutta haitallisille vieraslajeille näitä saanee jatkossakin käyttää. Myös Kaakkois-Suomessa laitteita on saanut erityisluvalla käyttää villisian kyttäyksessä.


The whitetails have caused both excitement as well as anger. Without them our hunting year would have a lot less action. The angry folks are people who are fed up with them grazing on their fields and gardens. Also they cause a lot of accidents on our roads - a few close calls for me as well. The Hunters´ Asscoation applied for a special permit to use night vision devices and my club is one of the parties involved. So to know a little more about the technologies I wrote a little piece based on a great article in the Finnish "Riista" (ie.GAME) by Mr Max Suominen. 

The article defines the different devices based on the technology they use. Some of the state of the art rifle scopes already possess great features for hunting just before it gets completely dark - and I am happy to have a Swarovski Z8i 2-16 x 50 P, which gives the ultimate gadget to use for both stalking and drive hunting. When it gets pitch-black, you need nigthtvision.

Nightvision deviced are generally forbidden, unless it´s for invasive species (raccoon dog) or there´s a special permission, which we have for the whitetail. It is likely not available for hunting year 2023, as the population is no longer growing. In any case, I will get there fully equipped. I have already tried thermal vision, and they work wonders. You can see any and all warm-blooded creatures within even miles - makes the hunt safe in the dusk, too.

Our club is also required to standby for wildlife accidents, and if there is no dog available, then the night vision gadgets are the next best thing. Also, should the wildboar population grow, it is a major safety issue to see them before they see you!

22.01.2023Onko metsästysperinteillä arvoa? // Are hunting traditions worthy?
17.01.2023Käyttölinjaisen labradorinpentuja tulossa! // Working Labrador Puppies On Their Way
14.01.2023Kuivan kauden loppu // End of dry season
11.12.2022Sama, mutta ei sinnepäinkään // Same, same, but different
04.12.2022Onko reilua käyttää kiikaritähtäimiä? // Is it fair to use rifle scopes?
27.11.2022Pari sanaa pimeänäkölaitteista // My Take On Night Vision Devices
13.11.2022Kannanhoito on tuottanut tulosta // Deer population on decline?
31.10.2022Ohi tuntuu menevän :) // No such luck :)
16.10.2022Upein kanalintukausi koskaan jatkuu!
25.09.2022Pohjoinen Paras! // The North Is The Best!

Siirry arkistoon »