Ohi tuntuu menevän :) // No such luck :)

31.10.2022

Viikonloppu oli hirvijahtia. Minä ja Benelli Lupo 6,5 Creedmoor. Amerikkalaisbloggaaja John McAdams oli sitä mieltä, ettei käyttäisi tätä kaliiperia esimerkiksi hirvijahtiin, ja luulen aika monen suomalaismetsästäjänkin empivän. Energia siinä riittää; metsästysasetuksen (666/1993) 16.1 4c § -kohdassa minimiksi on säädetty 1900 joulea. Käytän Sakon Bladea, jossa osumaenergia 100 metrin päässä piipun suusta mitattuna on 2329 J. Se on lentoradaltaan suora ja nopea luoti, lähtönopeus 873m/s (vrt .308 Sako Powerhead Blade 815m/s ja energia 2875J.

"All-about-moose.com" -sivuston Chuck toteaa: "The Creedmoor certainly has enough speed (similar to that of the .300 Winchester Magnum), but I would say that the small bullets just won't have the energy to do enough damage to take down a moose. If you want to use small bullets, you must be diligent to take ethical shots."  

Viikonlopun jahdeissa teemana oli hirvi. Kaksi jahtia, käytössä yhteensä viisi hirvikoiraa. Ihan alkuun täytyy suitsuttaa Tracker -ohjelmistoa, varsinkin kun se on otettu tehokäyttöön - eli passipaikat, kielletyt ampumasuunnat ym. merkittyinä. Parantaa turvallisuutta, mutta ei millään tavalla kyllä heikennä riistaeläimen mahdollisuuksia painaa passiketjusta läpi tai suunnata kielletylle alueelle!

Olin suon laidalla rinteessä, kun viereisessä passissa kajahti. Sitten minäkin näin sonnin, joka käveli passiini, ja ammuin, kun en tiennyt oliko kaverin osuma minkälainen. Vielä se seisoi hetken, kunnes kaatui maahan. Oliko se ensimmäinen hirvikaato minulle? Hetken jo luulin niin, mutta ruhosta löytynyt luoti ei ollut minun, joten laukaukseni tuomittiin ohilaukaukseksi. Siitä sisuuntuneen ajelin jahdin jälkeen ampumaradalle varmistamaan aseen ja kiikarin yhteistoiminnan. Ihan paikallaan se oli - eli minä mokasin. 140 kg ruhopainoa. 

Seuraavan päivän jahdissa meillä oli pitkä passitus sänkipellolla. Peuroja oli yllin kyllin, mutta yksinäistä hirvilehmää oli lupa ampua. Olin toiseksi viimeisenä ketjussa ja eiköhän sieltä singahda juuri sallittu eläin läpi peltoaukean kaverin passiin ja saimme sen eräksi. Sonneista näköhavantoja useampikin, mutta niitä ei ollut lupa ampua. 

Kausi jatkuu, kiintiössä on vielä lupia ja peura/kaurispuolella varsinkin on kosolti hommia jäljellä. Olen valjastanut työkalukseni nyt Benelli Lupon 6,5 Creedmooren - ja se on parhaimmillaan peura/kaurisjahdissa, toki nopea luoti tekee kudostuhoa, huomasin sen peurakaadossani. En silti epäile, etteikö se sovi hirvijahtiin samalla tavalla - toki täytyy kiinnittää huomiota siihen, ettei edessä ole oksia tai muita, jotka muuttaisivat luodin lentorataa.

**

So my new Benelli is in caliber 6,5 Creedmore. I follow a few (American) bloggers (McAdams & All About Moose), and both of them do not recommend this caliber for big game. It has more speed (873m/sec vs. 816m/sec if .308 Win) - so it damages more tissue as it impacts the target. I shot my first deer, and it dropped instantly, and when I field dressed the young female, I could see why. It is important to shoot clen - ie. hit its vital organs. My first kill was a yound whte-tailed deer, it dropped dead on the spot. There was a lot of damage to its inner organs, but the edible meats in tact.

Over the weekend I had a chance to shoot a moose bull, whih my colleague had already hit, but as the animal was still walking I decided to shoot and it then staggered before it then dropped. I celebrated my firest moose kill, bt it was all too soon. The bullet we found was not mine, I must have missed :( I drove to the shooting range after our hunt to make sure my scope was accurate, it was - so my fault, I made a mistake.

Yesterday we saw plenty of moose, but only one which was within our quota - a lonely female, so colleague next to me took the shot and she fell. My first ever moose kill is yet to happen - I´ll be back next weekend. We still have plenty of white-tailed deer, so will have to go stalking. The weather is turning colder, on one hand it gives more time as the clear skies give more light to shoot - on the other hand it´s about to time to put on more clothing. Yesterday at +6 but windy I felt the cold wind as we were waiting on the field.

22.01.2023Onko metsästysperinteillä arvoa? // Are hunting traditions worthy?
17.01.2023Käyttölinjaisen labradorinpentuja tulossa! // Working Labrador Puppies On Their Way
14.01.2023Kuivan kauden loppu // End of dry season
11.12.2022Sama, mutta ei sinnepäinkään // Same, same, but different
04.12.2022Onko reilua käyttää kiikaritähtäimiä? // Is it fair to use rifle scopes?
27.11.2022Pari sanaa pimeänäkölaitteista // My Take On Night Vision Devices
13.11.2022Kannanhoito on tuottanut tulosta // Deer population on decline?
31.10.2022Ohi tuntuu menevän :) // No such luck :)
16.10.2022Upein kanalintukausi koskaan jatkuu!
25.09.2022Pohjoinen Paras! // The North Is The Best!

Siirry arkistoon »