Metsästysammunnan SM 2021 / Finnish Game Shooting Championships

25.07.2021

Aloitin ensin kirjoittamaan tuhannen kuivaa tarinaa luodikon säännöistä, mutta hävitin tekstin - jokainen voi halutessaan tutustua metsästysammunnan sääntöihin täällä. Sen sijaan, kerron tunnelmasta.

Metsästysammunnan SM-kisojen luonteeseen kuuluvat harjoituskilpailut, joita oli tarjolla alkuviikosta. Niissä en ollut mukana, mutta kisaorganisaatiolle se tarkoitti koko viikon kestävää rupeamaa - kisakanslia, buffet, ratahenkilöstö.. Minä sain tulla valmiiseen pöytään, kun lauantaiaamuna olin luodikkoradalla klo 08 kokoontumisessa. Meitä oli tusinan verran ja saimme ensin kokeneemmilta evästyksen kisapäivän ja kilpailun kulkuun. Suuren osan tunsin ainakin näöltä - Lopen radan kävijöitähän me kaikki olemme. Kisarupeama vaatii poskettoman määrän vapaaehtoisia - noin 200 ihmistä tavalla ja toisella antoi aikaansa ja osaamistaan tapahtuman järjestämiseksi. Kaikkein suurimmat urakat taidettiin tehdä keittiössä ja kisakansliassa - kaikkien panosta joka tapauksessa tarvittiin!

Yhden erän saimme vedettyä noin 40 minuuttiin, sitten kahvitauko ja uusi erä. Upea buffet oli käytössämme ilman lippulappuja, joka oli aivan erityisen hienoa - olihan viikonloppu varsin lämmin, sunnuntai jopa helteinen. Ampumahaudassa  meillä oli sekä aika- että tarkkuuspaine, kisa ei etene ilman, että tulokset on kirjattu ja tarvittaessa tulkattu, toisaalta virheitä ei auttaisi tehdä, jotta oikea paremmuus saadaan nimenomaan ampumalla, eikä kirjaamalla. Jokainen tulkinta käy kuitenkin paitsi tulkin ja kirjurin, mutta myös haudan päällikön syynin läpi - ei tietenkään takaa täyttä virheettömyyttä, mutta yritys on vilpitön. 

Tauolla oli kiva vaeltaa kahville, vilkaista hirviradan, trapin ja metsästyshaulikon tapahtumia - moikata tutuille kasvoille, pysähtyä juttelemaan. Katsoa kisaajien keskittymistä, asetarkastuksen meininkiä ja toki pysähtyä myös tutustumaan näytteilleasettajien tarjouksiin. Mukana mm. Corrosafe ja Eräloppi, kisojen pääyhteistyökumppani Sako, sekä Metsästäjäliitto. Buffassa oli juotavaa, syötävää, suolaista, makeaa - suomalaisen urheilutapahtuman vakiotarjokas - grillimakkara, ja ilokseni sekin paikallista; Makulihaa! 

Luonnollisesti tapahtumassa oli myös nelijalkaisia, kaikki omistajiensa ylpeydenaiheita, innokkaina tervehtimään, pennut harjoittelemassa sosiaalisuutta ja markkinahumua!

Ammunta meni sekä upeasti, että ihan reisille - niinkuin nyt kisoissa tapana on. Nähtiin suomenennätyksiä, henkilökohtaisia ennätyksiä, mutta myös karkeita epäonnistumisia. Luodikossa joku erehtyi ampumaan naapurin tauluun, toinen väsähti iltapäivän helteessä - kaikki kuuluu urheiluammuntaan! 

Opimme tuntemaan toisiamme, kerrottiin erätarinoita, henkilökohtaisia asioita, kipeitäkin; mutta myös vitsejä - usein niin, että meitä käskettiin vaikenemaan, että tulokset saatiin välitettyä radiolla ammunnanjohtajalle :) Kahvilla löytyi kavereita, jotka etsivät itselleen uutta nelijalkaista eräkaveria tai tilaisuutta peurajahtiin, itselleen tai koiralleen. Puhelinnumeroita on vaihdettu!

Toisilleen ennestään tuntemattomat pysähtyivät juttelemaan villisioista, aseista, patruunoista, tuliseksi osoittautuneesta intialaisesta keitosta, säästä - kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan alla. 

Ja sitten taas mentiin ja hoidettiin oma osuutemme, että kilpailu saatiin jatkumaan. Aivan mahtava tapahtuma ja olen iloinen ja ylpeä, että sain olla mukana. Kuvia Instassa.


A warm, lovely weekend at the Finnish Game Shooting Championships at my home range. We were about 200 voluntary folks making this event possible, and about maybe 500-600 participants. Both shotgun and rifle disciplines and different age groups, so plenty of work - and I have not even mentioned the secreterial work, gun checking, parking, waste management, buffet, judging..

I spent my weekend with about a dozen people partly underground, most of whom I did know by face, but got to know a lot better as we worked side by side; making sure the competitors had equal opportunities to do well. We did not have electronic targets - that was the original plan - but had no time to test them properly, so instead we relied on people. We did work under a rather tight schedule, so there is time pressure as well as the need to be accurate. I had a great teacher a few weeks earlier, who taught me to take the side of the shooter, if possible. I followed that guideline.

It was great to go for a break, meet people, their dogs, talk about their performance, guns, hunting, cartridges, weather.. Anything and everything under the sun! This is an arena, where age and gender make no difference as we share the same passion. Looking forward to the upcoming hunting season  - cannot wait!! I took a few pictures, see my Instagram. Right now I will have a beer now, which I think I have earned!

17.09.2021Seisojakuulumisia ja vähän muutakin // GSP-news and more
02.09.2021Kyttäyskausi alkoi // The ambush hunting has begun /
27.08.2021Peurajahdin aattona // Deer hunting is about to begin
03.08.2021Onko ammunta urheilua? // Is shooting a sport?
25.07.2021Metsästysammunnan SM 2021 / Finnish Game Shooting Championships
08.07.2021Trappia, olympiatrappia // Trap, I mean the real trap
03.07.2021Metsästyammuntaa tuomaroimassa // Judging Game Shooting
07.06.2021Hirvikokeessa // Shooting test for big game
29.05.2021Ura luotilajituomarina alkoi // New "career" ;)
02.05.2021Ajatuksia Benelli-päivästä // Benelli Day Thoughts

Siirry arkistoon »