Trappia, olympiatrappia // Trap, I mean the real trap

08.07.2021

Pidän Ampuma -nimistä, sähköistä ampumapäiväkirjaa. Saatavana ilmaisena ja maksullisena versiona kännykkään ja käytettävissä myös selaimessa. Ase- ja lajikohtaisesti pystyn tarkastelemaan harjoitteluani (ja metsästystä) ja tietysti vertailemaan edellisiin kausiin.

Ammuntasuoritukset.PNG 

Haulikkoa siis enimmäkseen ammutaan, puoliautomaatti on todella mukava ampua, sen kanssa pitää ampua ensitilassa pahviin, että tiedän tarkemmin mihin se vie. Viime vuonna hankitut panokset alkavat olla loppu, joten nyt onkin hyvä tilaisuus kokeilla erilaisia ja katsoa miten ne omiin aseisiini sopivat. Ja hei, Benellissä ei edelleenkään - 4612 laukausta - ensimmäistäkään ongelmaa. Toki olen silloin tällöin rasvannut ja puhdistellut :) 

Suoritukset_lajeittain.PNG

Tuossa on lajeittain, tuo "muu" tarkoittaa metsästystrappia - tai kainalotrappia. Laitoinkin Ampuma -ohjelmistokehitykseen ehdotuksen, että se lajina lisättäisiin mukaan. Pääsääntöisesti en laske osumia harjoituksissa, niinpä sellaista tilastoa ei ole esittää - mutta juuri nyt metsästysammunta sujuu ihan kohtuudella ja compacissakin sattuu hyviä hetkiä. Olen nauttinut kuumista keleistä - rataharjoittelu on kesälaji, pitää tarjeta t-paidassa ja sortseissa! Kun metsästyskausi on noin kuukauden päässä, täytyy myös käydä tarkastamassa teräksen sopivuus. Odotamme saavamme uuden haulikon kohdistuspaikan Lopelle. Toivon toki, ettei lyijyn täyskieltoon mennä, ampumaradoillahan ON JO voimassa olevat ympäristöluvat, miksi ne edes tehtiin, jos niillä ei olisi vaikutusta?? Minulle ei sinänsä ole ongelmaa siirtyä metsästyksessä kokonaan lyijyttömiin vaihtoehtoihin, yllättäen tänä vuonna yhden maahantuojan patruunavalikoiman halvin oli nimenomaan rautapaukku. Mutta samaan hengenvetoon on tietysti todettava, että (teräs)patruunan kuvio on testattava asekohtaisesti. Jotkut paukut tekevät tolkuttoman huonoa kuviota, linnunmentäviä aukkoja voi olla ihan keskelläkin. Ilman Ranskan liljaakin voi ampua "standard steel" -paukkua, mutta supistaja ei saa olla puolikasta tiukempi. Mulla on nyt ollut viime aikoina täyssuppea yläputkessa ja kolmevarttinen alhaalla - molemmat pitää siis vaihtaa väljempiin, kun teräkseen siirrytään. Pajalla on toki vielä mun rinnakkaispiippuinen Grulla ja päällekkäispiippuinen Caesar Guerini 32" -piipuilla (täydellisesti huollettuna, myytävänä!) - nekin täytyy ottaa mukaan, ja jos nyt kiinnostuit Guerinista, säädettävä perä (korkeus- ja sivusuuntaan) ja tasapainotettu, muokattavissa - niin saa kokeilla!

Lopen rata on ollut remontissa niin, ettei traplajeja ole ollut mahdollista ampua ollenkaan - siksipä en ole lunastanut SAL-lisenssiäkään, mutta Orimattilassa radat toimivat ja tarjolla on myös olympiatrap. Eipä olisi uskonut miten nopeasti, pelkkiä nostolajeja ammuttuani, trapin lähtöasento unohtuu. Helmasyntini on aina ollut hitaus ja aseen pysähtyminen laukaukseen - jään siis perään. Metsästysammunnassa aseen perän on oltava lähtöasennossa alas lasketun kyynärän kohdalla ja nosto lähtee sieltä. Se on yhtäjaksoinen suoritus ja helpottaa minun tekemistä, kun ajattelen, että laukaus lähtee heti, kun ase on poskella. Se sujuu välillä ihan mallikkaasti, kun sarjat ovat parhaimmillaan päälle 20. Ja sitten kun tuntuu hyvältä, niin johan hidastuu ja alkaa mennä ohi... 

No, kun ennakkoluulottomasti kokeilee, niin välillä ilahtuu. Aloitin muutamalla osumalla. Olympiaa saa ampua kahdella patruunalla, mutta kun ongelmana on hitaus, ei siitä toisestakaan yleensä ole apua, joten joko ensimmäisellä tai ohi. Alkuun kiekot vaikuttivat tolkuttoman nopeilta - onhan siinä eroa lentääkö 100 km/h vaiko olympian 150 km/h. Olympiatrapissa heittimissä on paitsi vaaka- mutta myös korkeusmoottori. Sivusuunnissa on 0-45 asteen väli (ampujasta nähden) ja korkeus vaihtelee 1,5 - 3 metrin välillä. 15 heitintä, kolme kutakin paikkaa kohden. 

Ammuttiin kaksi kierrosta ja varmasti jäin alle 50 %, mutta pääasiana jäi mieleen, että ammunta tuntui todella miellyttävältä ja hauskalta. Benelli 828U Sport toimi moitteetta ja oma kroppakin tuntui kohtuullisen joustavalta. Jossain vaiheessa talven mittaan olen ollut aika jumissa ja välilevyvaivaakin on ollut - nyt tuntuu tosi hyvältä --> lisää treeniä!

Orimattilassa oli loistavat puitteet, mikrofonit toimivat vähäisemmälläkin äänenkäytöllä ja heittimissä ei ollut mitään ongelmia. Klubitalo on rempattu viihtyisäksi ja toimivaksi taukopaikaksi. Ja niinkuin nyt tapana on, oma väki on vieraanvaraista ja radalle on helppo tulla, mukaan mahtuu!


Olympic trap is available at few shooting ranges; and my home range is currently not one of them. In fact, there´s been a massive renovation and all trap disciplines have been out of the question for more than a year. We went to Orimattila to shoot olympic trap. At first I thought the clay pigeons were too fast, too low or too high - at 150 km/h it is NOT easy. But I managed to get a few and got more confident. Shooting felt really good, no back problems and some hits - I am not a lost case :) It was yet another hot day, but I have always said shooting at the range should be possible wearing just a t-shirt, vest and shorts.

I keep a shooting diary and the figures above represent my practise (ie. the guns I´ve used) and the disciplines. The range shooting is mainly with shotguns and the disciplines mainly simulated hunting disciplines. The next thing to do is to go and take my semiautomatic to the range and test how different steel cartridges perform. Also, I have not touched my other over-and-under, the Guerini - which I´m hoping to sell - it has been fully serviced and at 32" and adjustable stock should fit even men. Get in touch with my gunsmith, if interested.

The new hunting season starts in about a month - and I cannot wait! I already miss our weekly work parties, let alone the excitement as we gather for the hunt. I have mainly been shooting my Benelli 828U Sport, but as the season is getting closer, I will go to the moose shooting range a bit more often, just to make sure I know my limits. This summer has been a record in white-tailed deer sightings - we have a mountain of work ahead of us, more than 100 deer to be shot AND cut, so I know where I will spend my weekends.

But before we are there, still a few more weeks of holiday, so more training - also physical training, I have discovered the outdoor swimming pools; Riihimäki & Hämeenlinna. Lovely way to start off your day! Also I have continued training at the gym, and some results are visible, too. So much that I have actually had to have some massage and even acupuncture, but feel great! So more of that and lots of shooting practise!

03.08.2021Onko ammunta urheilua? // Is shooting a sport?
25.07.2021Metsästysammunnan SM 2021 / Finnish Game Shooting Championships
08.07.2021Trappia, olympiatrappia // Trap, I mean the real trap
03.07.2021Metsästyammuntaa tuomaroimassa // Judging Game Shooting
07.06.2021Hirvikokeessa // Shooting test for big game
29.05.2021Ura luotilajituomarina alkoi // New "career" ;)
02.05.2021Ajatuksia Benelli-päivästä // Benelli Day Thoughts
26.04.2021Modernista metsästysseurasta, terve! // Greetings from a modern hunting club!
17.04.2021Takaisin radalla // Back to the shooting range
13.03.2021Nyt täällä // New arrival: BENELLI LUPO

Siirry arkistoon »