Metsästyammuntaa tuomaroimassa // Judging Game Shooting

03.07.2021

Alkukesän aikana olen suorittanut Metsästäjäliiton tuomarikursseja niin haulikon kuin kiväärinkin osalta ja tänään sitä osaamista pantiin tositoimiin. Lopella järjestetään metsästysammunnan SM-kisat kuluvan kuun lopulla ja sinne tarvitaan iso määrä (tuomarikortillisia) talkoolaisia. En ole tänä vuonna lunastanut ollenkaan SAL-lisenssiä, eikä liiton alaisia traplajeja ole Lopella voinut harjoitellakaan, joten olen suunnannut katseeni metsästysammuntaan. Kainalotrap joka tapauksessa palvelee metsästystä paremmin, "puskasta" puhumattakaan.

Tänään ammuttiin esikisat ja olin koko päivän töissä luodikkoradan haudassa tulkkaamassa osumia; siis määrittämässä onko laukaus ohi vai jotakin 4-10 välillä. Koulutuksessa on kyllä käsitelty tulkkaus, MUTTA ikinä koskaan sitä tulkkia - työkalua - ei näytetty, annoinkin siitä palautetta. Ja näiden mekanisten tulkkien lisäksi on kuulemma vielä optinen tulkki, joka on jonninmoinen suurennuslasityyppinen ratkaisu - kertoisinkin tarkemmin, vaan kun en sitäkään ole koskaan nähnyt. Luulen, että tämä koulutusasia on ihan samanlainen juttu, kuin aikanaan kansallista trappia aloitellessani - paljon oli epäselvää, mutta asiat ovat käytännössä pikkuhiljaa selvinneet. Rohkeasti vaan radalle :)

Ja selvisihän se tulkinkin käyttö. Kun luoti osuu paksuun paperiin, se taittaa paperia, eikä reikä anna kokototuutta osumasta. Niinpä vähänkään epäselvissä tapauksissa tulkki viedään reikään ja katsotaan, josko tulkin laippa osuus ylempiarvoisen alueen viivaan ta sen yli. Ja jos osuu, saa ampuja sitten paremman osuman pistetaulukkoonsa. Tulkkaus on tuomarikortin omaavan hommaa - ja sen sain tänään tehtäväkseni. Onneksi apuna oli kokeneempi, joka auttoi ja loi minulle hyvän käytännön, miten hommaa hoitaa.

Helteisessä kelissä me talkoolaiset hoidimme sekä luodikon, liikkuvan hirven, että haulikon ammunnat - ja ei synny kisa parilla talkoolaisella. Meitä oli pelkästään siellä ampumahaudassa yhdeksän!! Tauluja pitää kiinnittää, tulkata, paikata, kirjata tuloskortit, viedä ne toimistoon ja muutoin toteuttaa kisaa ammuttajan määräysten tahdissa. Ampuma-aika on tarkasti määrätty, eikä tulosten kanssa auta nyhjätä.

Iso kiitos myös keittiöön, saimme sekä juoma- että ruokahuoltoa hautaan toimitettuna! Kisaajia oli esikisassa ehkä noin 60 - SM-kisoissa ollaan sitten ihan eri luvuissa, siispä se on useamman päivän rupeama. 

Luodikkokisan tauolla ehdin vähän katsomaan myös metsästystrapin kisaa - ja kipinä syttyi, josko olisin itsekin mukana ensi vuonna, kun SM-kisat pidetään Pessalompolossa. Olen joskus nuoruudessani viettänyt siellä jonkun kesän - ja olisi hienoa käydä siellä nyt kymmenien vuosien tauon jälkeen kisaamassa!


Game shooting is a discipline organized by the Finnish Hunters´ Association and it is simulated game shooting, for both shotgun and rifle. I qualified as shooting judge this summer and today I got to work as the one deciding the hits. In rifle shooting, very often the score is between two values, but you have to decide which it is. We use a metal tool, which simulates the size and shape of the bullet to determine whether to write down a 9 or 10 or which ever the shooter has hit, and this was my job today.

It was a hot day - temps around +30C, so the venue under the targets - a concrete grave, if you will - was a lot cooler than the actual weather, we had the concrete walls and a roof on top of us to keep the heat out.

The competition had two basic rounds and two finals, so we had to be accurate and quick, following the main judge and his commands. I got the hang of it, so I´ll be looking forward to the Finnish Championships at the end of the month. I had the chance to look at some trap shooting and it made me think about participating myself. Next year the competition will be held in the North and I´m thinking of being there!  

03.08.2021Onko ammunta urheilua? // Is shooting a sport?
25.07.2021Metsästysammunnan SM 2021 / Finnish Game Shooting Championships
08.07.2021Trappia, olympiatrappia // Trap, I mean the real trap
03.07.2021Metsästyammuntaa tuomaroimassa // Judging Game Shooting
07.06.2021Hirvikokeessa // Shooting test for big game
29.05.2021Ura luotilajituomarina alkoi // New "career" ;)
02.05.2021Ajatuksia Benelli-päivästä // Benelli Day Thoughts
26.04.2021Modernista metsästysseurasta, terve! // Greetings from a modern hunting club!
17.04.2021Takaisin radalla // Back to the shooting range
13.03.2021Nyt täällä // New arrival: BENELLI LUPO

Siirry arkistoon »