Ajatuksia Benelli-päivästä // Benelli Day Thoughts

02.05.2021

Kun osaaminen on todella korkealla tasolla ja siitä on näyttöä, ei sitä tarvitse tuoda millään tavalla esiin - se on ilmeistä. Tänään ampumaradalla meillä oli kaksi eri ampumaurheilulajien maailmanmestaria, ja muutama oman alansa ehdoton ammattilainen ja kaikki uteliaina kokeilemaan uutta ja auliina auttamaan esimerkiksi minua, jonka osaamisessa on vielä paljon tekemistä. Ja kaikkia muita halukkaita, aloittelijasta jo kokeneempaan. Aivan huikean etuoikeutettu olo! 

Benelli-päivä Lopella oli Haulikkohelmien järjestämä juttu, ideana tuoda malliston aseet esille kokeiltavaksi, samalla oli tilaisuus puhua aseistuvuudesta, eri tarkoituksiin sopivista kaliipereistä ja optiikasta. Tänä vuonna, liekö viruksen aiheuttamaa, väkeä oli vähemmän kuin viime vuonna, toisaalta tiedonjanoisille tämä oli aivan ihanteellinen tilanne. Kerrankin saattoi kysyä ja saada perusteelliset vastaukset mietityttäneisiin kysymyksiin. 

Benelli Lupo sai ansaittua kehua sitä kokeilleilta; miellyttävä ampua, tarkka ja sujuvatoimintoinen. Äänenvaimentajat ovat jo melkein vakiovalinta kivääriampujille ja hyvä niin, sen enempää oma, kuin nelijalkaisenkaan kuulo on ainutlaatuisena tärkeää suojata, esimerkiksi minun valintani on kotimainen JAKI, joka vaimentaa omassa kaliiperissani (.308Win) 25-27 dB ja painaa noin 320 gr. Uudempana mallina Titanium Hunter (paino noin 30gr) vaimentaa jopa 31 dB - ja tehdas kertoo äänen korvalla olevan n.130 dB, joka on edelleen liikaa. Kuulonhuoltoliitto (n.d.) listaa melurajoista, että esim. 85 dB päivän melualtistus voi johtaa kuulovaurioon - ja samalla on maininta, että nykyiset rajatkin ovat joidenkin asiantuntijoiden mielestä liian korkealla. Sanoma siis on - kuulonhuoltoon kannattaa panostaa, äänenvaimennin ja kunnolliset kuulosuojat ovat jokaisen ammunnan harrastajan valinta. Benelli Lupossa on muuten tehdasvalmisteinen 14x1 kierre äänenvaimenninta varten. 

Optiikassa taivas on rajana, mutta erittäin halpaa ei vaan kannata hankkia. Kannattaa pohtia omaa käyttöään ja myös omaa ikäänsä, meillä yli viisikymppisillä esimerkiksi hämäränäkö ei ole enää priimaa, eikä ikääntynyt silmä edes pysty hyödyntämään ihan kaikkea parhaiden kiikareiden tarjoamia ominaisuuksia. Laadukas kiikaritähtäin voi olla kalliimpi kuin ase, jokainen päättää itse, mitä metsästää ja missä; ajometsästykseen suurennuksen ei pidä olla liian suuri ja toisaalta kytisjahtiin tarvitaan valovoimaa. Minulla on Swarovski Z8i 2-16x, joka on ollut aivan oivallinen valinta. Saalista on tullut niin ajojahdista, kuin kyttäämälläkin. 

Oma herkkuhetkeni radalla oli ensikohtaaminen Benelli Raffaello BE Diamond-puoliautomaattihaulikon kanssa. Se oli heti tutuntuntuinen, nousi helposti poskelle, laukaisu oli mielestäni parempi kuin esim. practical-uutuudessa m2 SPEED:ssä. Ammuntaani seurannut ammattilainen kehotti heti ottamaan aseen sarjanumeron ylös.. :) 

Lupo_Rifles.jpg


The Benelli Day was a great event. Lovely weather, perhaps a bit less people as expected (or what we had last year), but more time for folks to ask and discover new things! And they did! We had even absolute beginners, and they hardly could have chosen a better day! We had two world champions helping people with their choices of shotguns and rifles. All in all, Lupo got splendid feedback, folks really liked how it operates, how it shoots with a decent recoil - and the looks with B.E.S.T -finish, and its accuracy, what´s there not to like?!  It´s priced at 1695 EUR here in Finland, which is somewhat less than what the asking price for its rivals is.

I shoot the Benelli 828U Sport which has worked for me and with me in pigeon hunting, mallard hunting, pheasant shooting.. and at the shooting range. It is what I always wanted, a truly versatile gun, which - thanks to it´s Lock Plate technology - is likely to last my lifetime. While one gun CAN do everything, I have learned the hard way, why you should always have backup. Even if the 828U Sport is the first shotgun ever, where I have had no problems - and this said after 3442 shots. So what would be my Plan B..?

I took a "Benelli Raffaello BE Diamond" for a test shoot - and I absolutely loved it. It mounts easily, the trigger is really good, the gun is easy to move and the recoil hardly noticeable. It also has a special feature called "Easy Locking". This refers to the lock, which can be closed silently, so no need to "slam" it, it will close completely even if you bring the lock into its complete position - as you would normally be expected to do. 

I did really well with the Diamond gun, as a Sunday shooter I need a gun to help me be quicker - and with this it all felt really easy. So this Diamond would be my Plan B.

03.08.2021Onko ammunta urheilua? // Is shooting a sport?
25.07.2021Metsästysammunnan SM 2021 / Finnish Game Shooting Championships
08.07.2021Trappia, olympiatrappia // Trap, I mean the real trap
03.07.2021Metsästyammuntaa tuomaroimassa // Judging Game Shooting
07.06.2021Hirvikokeessa // Shooting test for big game
29.05.2021Ura luotilajituomarina alkoi // New "career" ;)
02.05.2021Ajatuksia Benelli-päivästä // Benelli Day Thoughts
26.04.2021Modernista metsästysseurasta, terve! // Greetings from a modern hunting club!
17.04.2021Takaisin radalla // Back to the shooting range
13.03.2021Nyt täällä // New arrival: BENELLI LUPO

Siirry arkistoon »