Meistä metsästäjistä // About us hunters

20.12.2020

Tämä syksy on tuonut useamman kurjan uutisen; huolimatonta aseenkäsittelyä, surullinen onnettomuus ja karkeaa huonoutta, kun liipaisinsormi puristaa ilman harkintaa. Sisäministeriön (n.d.) mukaan maassamme on yli 600.000 aseluvan haltijaa - valtava määrä, joka sisältää metsästäjien lisäksi ammunnan harrastajia ja kilpailijoita, keräilijöitä, elinkeinonharjoittajia, harrastusseuroja tai muita yhteisöjä. Ei millään tavalla yhtenäinen tai samankaltainen porukka. Vääriä ratkaisuja, tunarointia ja varmasti asennevikaakin - ja jokainen henkilö- tai muu vahinko on liikaa, ja ainakin periaatteessa estettävissä. Sitten on se inhimillinen puoli, surkea sattuma, epäonnen vuori - ja jossitteluhan on aina kaikkein helpointa.

Tänäänkin suomalaismetsissä on kymmeniä tuhansia miehiä ja naisia haulikon, kiväärin, loukkuaseen tai jousen kanssa, ja asioita tehdään oikein, suunnitellusti ja suurella osaamisella asiallisten varusteiden kera. Mennään muutama kuukausi eteenpäin ja ampumaradat taas aukeavat, tulee lisää porukkaa aseiden kanssa - ja 99,999 % aseiden käsittelystä, ampumisesta, säilyttämisestä ja kuljettamisesta on moitteetonta. On epä-älyllistä niputtaa muutaman sohlaajan takia koko porukka - yli 600.000 ihmistä - sama kuin väittäisi kaikkien pääkaupungissa asuvien olevan tietynlaisia, kun ovat 100 %:lla varmuudella keskenään hyvin erilainen joukko ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen.

Olin taas eilen peurajahdissa - takana on elämäni kiireisin jahtisyksy - ja olen nauttinut joka hetkestä. Saalistilasto ei ole kummoinen; yksi peuranvasa, joitakin kyyhkysiä ja sorsia, fasaaneja, mutta kokemuksia ja sitä kautta osaamista on enemmän kuin ennen. Riskit tunnistan, enkä näe, että ne kokonaan pystyttäisiin eliminoimaan. Koulutusalan ihmisenä tiedän, että ne/me, jotka kipeiten tarvitsisivat lisää osaamista ja rutiinia, eivät useinkaan itse sitä tajua - tai jostain muusta käsittämättömästä syystä eivät osaamispuutteitaan tunnista tai tunnusta, he puuttuvat, kun koulutetaan ja tiedotetaan, ja onhan koulutusta tarjolla ylin kyllin. Vaikkapa täällä. Myös Riistakeskus ja Metsästäjäliitto ovat aktiivisia kouluttajia.

Turvallisuus on yhteinen asia. Tottakai lopullinen vastuu on aina aseenhaltijalla, mutta viittaan nyt vaikkapa heijastimen käytöstä käytyyn kokolailla idioottimaiseen keskusteluun (ei ole pakko käyttää heijastinta, on argumentti) Twitterissä - turvallisuus on yhteispeliä; sekä meidän metsästäjien mutta myös muiden metsissä, pelloilla ja vesistöissä liikkuvien kesken. Huomiovärejä, kysäistään jahtiporukalta missä ajo menee tai hiljennetään vauhtia, kun "metsästys käynnissä" -kyltti on tiellä. (Talkoilla) harvennettu peura- ja hirvikanta tietää turvallisempaa matkaa maanteillä. Eihän liikenneturvallisuuskaan yksin henkilöautoilijoiden asia ole, se tehdään yhdessä pyöräilijöiden, jalankulkijoiden, ratsukoiden, maatalous- ja muiden raskaan kaluston ajoneuvojen kuljettajien kera. Minä olen mukana turvallisuustalkoissa metsästäjänä, mutta myös maastossa liikkujana ja autoilijana, kai Sinäkin?


The newspapers had a sad story about a hunting accident, where a hunter had mistaken another man for a game animal. In Finland these accidents are rare, but for some reason, this autumn we have had already 4 occasions, resulting in two deaths - way too much. There are about 600.000 people who own at least one legal gun. About 300.000 hunters - and 99,999% of all of the times when these people handle their guns, shoot, service, transfer and keep them, are safe. And the dimwits who take a shot because of what they think they saw, or they forget their gun is loaded or where the next guy is or hope nobody is coming.. Yes, we have them in all walks of life, just like we have totally irresponsible drivers on our roads. In general, I think the hunting clubs and shooting ranges pay more and more attention to people´s general attitude towards safety. You can make a mistake, but keep doing totally avoidable idiotic things - and you are out. This is clear just by reading some of the comments in social media - there´s no mercy for stupidity, and that is how it should be.

Safety is co-operation. Being aware, avoiding risks, taking precautions.. Yes, the final responsibility of safety with guns is with the gun owner/holder, but as in traffic, we can all play our part. I will play mine, will you do yours?

07.01.2021Seisoja sairauslomalla // GSP on sick leave
20.12.2020Meistä metsästäjistä // About us hunters
15.12.2020Mies- ja koira-ajoa // Drive hunting
06.12.2020Hyvää Itsenäisyyspäivää // Happy 103th!!
13.11.2020Peura- ja hirvijahdin tilastoja // Stats on deer and moose hunting
04.11.2020Lisää murheita // More trouble
27.10.2020Mistä tuntee laatuaseen?
25.10.2020Kanalinnustamassa // Landfowling
26.09.2020Ajojahtikausi alkoi // The first drive of the season
13.09.2020Benelli & teräs // Benelli meets steel

Siirry arkistoon »