Mistä tuntee laatuaseen?

27.10.2020

Benelli 828U Sport Lapin miehen mukana

Tapahtui jossakin pohjoisessa. Edessä on yli 120.000 hehtaaria kanalinnustukseen luvallista metsää, koossa puolen tusinaa innokasta metsämiestä ja yksi Benelli 828U Sport. Sen ottaa käyttöönsä karkeakarvaisen saksanseisojanarttu Friidun isäntä Janne. Hän nostaa asetta poskelle kokeillakseen, miten se istuu ja josko sen mittasuhteet ja säädöt – minun jäljiltäni tukki on äärioikealla (3 mm oikealle) ja pudotus 45 mm. Janne oli niihin tyytyväinen ja häipyi koirineen maastoon.

Janne1.jpg

Tapasimme tauolla ja kyselin tuntumaa. Edelleen suu virneessä totesi paljon asioita – puhelias kun on. Laitetaanpa niitä vähän osastoihin. Tähän koosteeseen ottivat muutkin tulistelijat osaa ja tässä on taas itsekin viisastunut!

  • pakkaus: ulkonäöllä on väliä – hyvä salkku on oleellinen haulikon monipuoliselle ja itselle sopivalle käytölle. Sellainen salkku, joka kestää käyttöä; jäykkä, tukevat, helppokäyttöiset salvat ja kaikki tarvittava mukana; supistajia radalle ja riistalle, säätötyökalut (jos säätöjä pystyy itse tekemään, Benellissä tämäkin toteutuu). Laatuhaulikkoa ei koskaan anneta pahvipaketissa asiakkaalle! Tätä osioita Janne ei ehkä hyväksy omiksi sanoikseen, mutta minulle näillä ON väliä!
  • haulikon ulkonäkö:  hiilikuituinen kisko, piiput kiinni toisissaan ilman välilistaa (kiinnitys monoblokissa ja piippujen päissä), valtavirrasta poikkeava muotoilu, supistimien päissä ja lukkorungossa oleva teksti Sport antaa lupauksen kestävyydestä ja nykyaikaisista ratkaisuista, puuosien suomukarhennukset (yleensä luksusaseissa, käsintehtyinä, tässä lasertyönä) ja perälevy, jossa on varta vasten tälle mallille kehitetty ”Progressive Balancing” (voit siis itse muokata aseen tasapainoa itsellesi mieleiseksi). Ominaisuuksia, joita et halpisversioista löydä.
  • ensi alkuun monoblokki (selkosuomeksi baskyylin l. lukkorungon ja piippujen kiinnityskohta) on siro johtuen koko piippupaketin rakenteesta. Perinteisesti piiput menevät monoblokin läpi ja vaativat siis tukevamman rakenteen. Tässä Benellissä piiput on juotettu monoblokkiin etuosastaan ja patruunapesä on näin ollen monoblokissa.
  • aseen paino: Benelli 828U Sport on tarkoitettu radalle, jossa se joutuu kestämään helposti kymmeniä tuhansia laukauksia, mutta samalla aseella pitäisi halutessaan pystyä myös metsästämään, täytyy valita keveyden, kestävyyden ja rekyylin suhteen. Ensinnäkin paino pitää saada käsien väliin. Piiput ja perä kevyeksi ja paino keskelle käsien väliin, se tuo tasapainoa. 3,6 kg ei ole rata-aseena erityisen paljon, mutta metsällä jokainen gramma alle neljän kilon helpottaa. Rata-aseeseen halutaan painoa, jotta rekyylituntuma on kohtuullinen. Sport-mallissa lukkorunko on alumiinin sijaan terästä, paitsi painoa, se tuo myös kestävyyttä.
  • erikoistoiminnot: ase virittyy yleensä avaamalla ase kokonaan, mahdolliset ejektorit nostavat tai heittävät tyhjän patruunan ulos. Benellissä avausvipu (toplever) avaa aseen kokonaan JA virittää aseen. Tavallisessa aseessa ase (so.laukaisukoneisto) virittyy piippuja avaamalla (alas painamalla), mutta tässä aseessa avausvipua kääntämällä piiput aukeavat kokonaan ihan itse ja samalla ase virittyy. Lock plate ja ejektorit olen käsitellyt aikaisemmin, joten en kertaa niitä tässä. Irrotettava laukaisukoneisto on huollon ja vaihdettavuuden kannalta mainio ratkaisu, ei se jokapäiväisessä käytössä ole edes mielessä.
  • käyttökokemuksia: Kuivalla laukaisulla tarkoitetaan etuvedotonta ja venymätöntä toimintaa – eli kun tarvittava voima laukaisuun ase laukeaa välittömästi. Minä itse olen ollut sitä mieltä, että se voisi olla tässä aseessa paremmalla tolalla, mutta Jannen kaltainen kokenut ampuja ja metsästäjä löysi heti yhteisymmärryksen ja oli myös laukaisuun enemmän kuin tyytyväinen. Friidu teki parhaansa haastavassa maastossa, mutta sen luomia tilanteita emme tällä kertaa pystyneet hyödyntämään. Ei ollut aseesta kiinni – taaskaan
Janne2.jpg
Janne & Benelli 828U Sport

 

13.11.2020Peura- ja hirvijahdin tilastoja // Stats on deer and moose hunting
04.11.2020Lisää murheita // More trouble
27.10.2020Mistä tuntee laatuaseen?
25.10.2020Kanalinnustamassa // Landfowling
26.09.2020Ajojahtikausi alkoi // The first drive of the season
13.09.2020Benelli & teräs // Benelli meets steel
04.09.2020Lyijykieltoa pukkaa // Towards the lead ban
02.09.2020Sorkkakausikin avattu // Hoofed Season Opened
21.08.2020Seurassa aina parempaa // Better with good people
10.08.2020Kauden aloitus // Season Opening

Siirry arkistoon »