Kanalinnustamassa // Landfowling

25.10.2020

Yksi vuoden parhaista reissuista on takana, siitäkin huolimatta, ettei kaikki mennyt ollenkaan putkeen. Analysoidaanpa osa-alueittain:

Metsästys: 

+++ Kuljimme osittain uusilla alueilla, joilta löysimme ideaalisia kanalintualueita kapeine harjanteineen ja laaksoineen. Niissä oli marjaa, katajapuskaa, kuusikkoa - siis suojaa ja ruokaa. Lintuhavaintoja oli viime vuosiin verrattuna runsaasti, etenkin metsokannalla menee nyt hyvin. Riekkojakin nähtiin, mutta ne eivät olleet alueella sallittuja. Myös muuta riistaa, metsäjäniskevennyksiä koirat hankkivat pariinkin otteeseen, saalistakin saatiin. Latvalintuja oli ja niitäkin eräksi asti, joten herkuttelemaan päästiin. Kilometrejä tuli kaksijalkaisille varmaan 50-60, vaikka välillä eteneminen oli tosi hidasta - talvi rysähti kunnolla niskaamme! Metsästysalueet ovat vaikuttavan kokoisia, helposti yli 120.000 hehtaaria - vain yhtenä päivänä oli maastossa vastaantulijoita.

Pääsin ampumaan muutaman kerran. Karkea epäonnistuminen läheltä, sitten oli pari yllätyskohtaamista, joista myöhästyin ja sitten sen toisen "varman paikan" jätin käyttämättä, koska lintu olisi pudonnut virtaavaan veteen, eikä koiria ollut juuri silloin lähettyvillä. Tästä päätöksestä tuli sekä kehuja että haukkuja, miten Sinä olisit toiminut? 

--- Avohakkuut aroilla alueilla, missä kasvu on hidasta ja maisema muuttuu vuosikymmeniksi aiheuttavat enemmän tuhoa ja vahinkoa, kuin mikään muu lintukantoihin vaikuttava tekijä. Ne ovat surullinen näky, ja toivottavasti ainakin valtion mailla jatkuvan kasvun menetelmä on mahdollinen entistä useammin. "Tutkimustietoon perustuvan säätelyn rajoittama metsästys ei näytä olevan ihmisen toimista se, joka uhkaa metsäkanalintujen elinvoimaisuutta" (Heikkinen, 2019, s. 15.) Linnut olivat lumen tultua todella arkoja ja karkkosivat kaukana edellämme, mutta sentään lähikontaktiinkin päästiin.

Koirat:

--- Totean heti alkuun, aika eläinlääkärille on jo varattu. Seisoja ei ole kunnossa. Ensimmäiset päivät sen meno oli halutonta, vaisua. Noutaja väläytteli välillä, mutta senkin into hiipui hajujen puuttuessa. Seisoja sai myös vertaistukea erinomaista hakua tekevän nuoren saksanseisojanartun kanssa, mutta vaikka välillä oli juonessa mukana, intohimo puuttuu. Koira on kuin varjo entisestään ja on merkkejä, ettei tyräongelma olekaan kokonaan voitettu kanta. Noutajalla on energiaa ja menohaluja, mutta lintujen ollessa muutenkin todella arkoja, ei ole karkottavasta koirasta apuja :( Loppupäivinä meno kyllä reipastui ja oli vähän yritystäkin, mutta arvosana ei huonosta muuksi muutu. 

Oma suorittaminen ja varusteet:

+++ Fyysinen kunto riittää pitemmätkin matkat useampana peräkkäisen päivänä. On kannattanut tietoisesti nostaa sekä voimatasoa että kestävyyttä! Tällä tiellä jatketaan. Toki jokailtainen sauna on iso tekijä sekä kehon että mielen hyvinvoinnille. Syötiin hyvin, muttei liikaa, eivätkä nämä mitään ryyppyreissuja ole, vaikka joku malja saatetaankin nostaa :)

+++ Aseet. Oli lunta, pakkasta, jäätyneitä sormia, mutta Benellin kanssa ei ollut mitään ongelmia. Benelliä kokeili myös Janne, kirjoitin siitäkin pienen jutun ja julkaisen sen pikapuoliin. Kivääri oli hyvä olla mukana, siksi kaukana latvalinnutkin olivat, ettei haulikolla yltänyt millään. Tätä kirjoittaessani takana on surullinen onnettomuus UKK-puistossa, jossa pyöräilijä sai harhaluodin ja kuoli. En ole kaikista tapahtuneeseen liittyvistä yksityiskohdista tietoinen, jotta voisin tai edes osaisin arvioida, olisiko tilanne ollut vältettävissä. Totean vain omasta porukastani, että niin koiran seisonnallta, kuin miesajossakin tehdyt suoritukset olivat myös turvallisuuden kannalta harkittuja, eikä yhtään vaaratilannetta ollut. Ja en edes tuntenut kaikkia osallistuja ennakkoon, olipahan vaan ihan fantastista seuraa maastossa ja mökissä!

+++ Varusteiden puolesta luonnonmateriaalit ovat ykkösenä! Merinovillaa alla, lampaanvillaa päällä, vahvat puuvillametsästyshousut (Merkel Gear), kunnon kengät ja säärystimet (Mikkelin Patikasta). Näillä pärjää; merino- ja lampaanvillaiset saa puhtaaksi ja hajuttomaksi kunnon tuuletuksella. 

Siis yhteenvetoa isona miinuksena seisojan nykymeno - siitä kerron loppuviikosta, kun tuomio on tullut - ja lukuisat isot avohakkuut alueilla. Mutta kokonaisuuden tuo kuitenkin korkeille pisteille liikkuminen luonnossa, lukuisat lintuhavainnot ja -tilaisuudet, sekä tietysti upeat ihmiset, joita tämä hieno elämäntapa yhdistää. Kiitos ja tapaamme taas näissä merkeissä.

231020.jpg

Excellent! This pretty much summarizes my feelings about the past few days out hunting! Even if the birds were very, very shy, my dogs were rubbish, and I missed 🤣🤣, but I did get plenty of fresh air, lovely scenery, but also sad clear cutting areas, beautiful old forests with lots of berries - ideal for capercaillies & black grouse, and these birds were quite abundant, too! Sitting by the camp fire, talking with wonderful people, some of which I did not know before, some old dear friends, who are still as crazy as they always were, walking miles and miles. (..and noting to myself that training has certainly paid off! I am fit!) The gear worked well in very winterly conditions, close to 35 cm of snow even!! I got some decent opportunities to shoot as well, I missed and then one time decided not to shoot, as the bird would have fallen in the river and I had no dogs near me. You tell me, would you have shot the female capercaillie anyway?

Luckily my mates were better, and a big male capercaillie fed 6 people for dinner, not bad! Everyone participated in cooking and cleaning, preparing the sauna - which ofcourse is heated every night, we sat by the fireplace discussing hunting, dogs, guns, and ofcourse nonsense, too. I had a blast - I cannot imagine a better way to spend my time, than hunting in the best of company!

Also, I let a friend of mine have my Benelli 828U Sport for two days, a report is coming up next!

I am very disappointed in my pointer though. He was not willing to work, completely lacked the drive - so I am taking him to the vet next week. I am afraid his hernia is recurrent. This is really bad news, we´ll see what happens..

13.11.2020Peura- ja hirvijahdin tilastoja // Stats on deer and moose hunting
04.11.2020Lisää murheita // More trouble
27.10.2020Mistä tuntee laatuaseen?
25.10.2020Kanalinnustamassa // Landfowling
26.09.2020Ajojahtikausi alkoi // The first drive of the season
13.09.2020Benelli & teräs // Benelli meets steel
04.09.2020Lyijykieltoa pukkaa // Towards the lead ban
02.09.2020Sorkkakausikin avattu // Hoofed Season Opened
21.08.2020Seurassa aina parempaa // Better with good people
10.08.2020Kauden aloitus // Season Opening

Siirry arkistoon »