Kaupallinen jahti - Commercial Hunting

12.01.2020

Kaupalliset jahtitapahtumat ovat jo ihan arkipäiväisiä juttuja, niin koti- kuin ulkomaillakin. Iso osa metsästävistä ystävistäni hyödyntävät näitä palveluja, niin minäkin. Maattoman eteläsuomalaisen seisojan kausi jäisi ilman fasaanitiloja varsin lyhyeksi, toisaalta jahteja tarjoavat seurat saavat paitsi rahaa, mutta myös auttavia käsiä esimerkiksi valkohäntäpeuratalkoisiin. Näiden lisäksi on muutamia yksityisiä ihmisiä tai ryhmiä, jotka järjestävät jahteja; kuten vaikkapa Ellit Erätulilla - jota suosittelen lämpimästi kaikille naismetsästäjille. Tänä vuonna akkain hirvijahti on jossakin Nummi-Pusulan tienoilla. 

Ja sitten ovat ihan puhtaan kaupalliset tahot, joissa on tarkoitus tuottaa voittoa ja samalla taata työntekijöiden palkkarahat sivukuluineen. Selvää on, että toiminta on niin työvoimavaltaista, että toiminta perustuu (isolta) osin talkoolaisuuteen; koiramiehet/naiset saavat samalla koirilleen hyvää treeniä, jos vaikka eivät palkkaa. Hyötyä molemminpuolin, joka tapauksessa.

Tällaisessa paikassa olin lauantaina peurajahdissa. Peuran lisäksi sallittua oli myös hirvi ja villisika, samoin rusakko, kettu, supikoira - toki koiranohjaajaa kuunnellen. Aamulla kokoontuminen ja käskynjako. Tällä kertaa pääosissa oli mm. oikean riistaeläimen tunnistaminen; kuusipeuraan ei saanut kajota ja toisaalta ilvestä ei ollut lupa ampua ajosta. Sitten matkaan.

Passipaikat oli selkesti merkitty ja numeroitu. Ne oli sijoitettu - ainakin omalta osaltani - mallikkaasti niin, että ampumasekroti oli kohtuulaaja, eikä ollut vaaraa seuraavaa passipaikkaa ajatellen. Meillä oli aamun ensimmäisissä ajsisa kolme mäyräkoiraa - ja ne olivatkin ihan verrattomia. En ollut ehtinyt kunnolla asettua passiini, kun ajo jo alkoi. Olin mäen rinteessä, edessä harvaa kuusikkoa ja vieressä selvästikin myös peurojen jäyttämä polku. Pian ajo jo lähestyikin, mutta meni harmikseni mäen toista rinnettä. Seuraava passi sai peurasta näköhavainnonkin, mutta ei ampumahollille asti. Haavakko ei vartavasten kukaan halua ampua ja täydessä vauhdissa vilaukselta näkyvä peura on oikein potentiaali haavakko, jos sitä yrittää. Ainakin minulla - kivääriammuntataitojeni tässä vaiheessa.

No, en nähnyt yhden yhtä riistaeläintä koko päivänä, vaikka koirat toimivat mainiosti koko päivän. Hyvät, vaihtelevat maastot takasivat aina uudet passipaikat ja luulen koiranohjaajienkin olleen turvallisin mielin - siksi kauas myös valtatiet olivat alueista. Meikäläisistä yksi pääsi edes yrittämään riistalaukausta, mutta ohi oli mennyt - joten nyt saimme annoksen raikasta tammikuista nollakelin ulkoilua lumettomassa maassa ja roppakaupalla hienoa mäyräkoiran ajohaukkua. Arvostukseni näitä sitkeitä, pieniä ajureita kohtaan senkun kasvaa!

Tämä kaupallinen toimija on varsin tuore - meneillään ensimmäinen kausi, joten kuvioissa ja fasiliteeteissa on vielä hiomista - mutta aivan oivallinen tuoteaihio maattomille ja/tai vaihtelua etsiville. Onhan se aika makeaa tulla valmiiseen pöytään, menee vaan sinne minne käsketään ja homma hoituu. Tosin täytyy tunnustaa - sellaisessa täyden palvelun systeemissä minulla on ollut onni ja etuoikeus olla tällä kaudella!


Commercial Hunting is often about trophys. Many of my friends are regular guests in Estonia and Sweden for barnacle geese and wild boars, some travel even further, all the way to South-Africa. And folks - that´s just fine! These trips are about controlling the populations and providing the locals with some earning opportunities. If someone brings back a trophy, let him/her do so - it has been paid for, and has not endangered any species! In fact any wild boars shot in Estonia are pestcontrol, as the African Swine Fever has spread and caused havoc with pig farmers.

I participated a commercial hunt over the weekend. We had whote taled deer on our sight, but were allowed to shoot moose, foxes, hares, wild boars and raccoon dogs. We had wonderful dachshounds - 3 working at a time, and they were efficient! I hardly had gotten myself ready, when I laready heard loud barking, the chase was on!

I did not see a single game that day, but enjoyed the great work by the dachshounds, getting to know new hunting grounds - and just ofcourse the company of good people! I can easily see, how these commercial hunts will be more popular among "ordinary hinters, too". If your hunting grounds are far away, or you want to try something new - go for it! Commercial hunting also provides with work and income for countryside people - as well as help for local hunting clubs, who struggle to control especially the whote tailed populations. It´s also nice to just show up and get the full service - but if I think about my hunting year so far, I have been very fortunate to have that kind of service since the beginning! 

Vihtijarvi110120.jpg

02.07.2020Benelli-ilta SSG:llä // Evening w/ Benelli
19.06.2020Vahva suositus // Sporting @ Nokia!!
12.06.2020Liikkuva hirvi! Osa IV.. / Running moose .. Part IV
01.06.2020Monipuolista treeniä! // Honing your shooting!
26.05.2020Aseseppäilyä // Gunsmithing
10.05.2020Benelli & Compak Sporting
03.05.2020Treenauksen tarkoitus // The Purpose Of Training
26.04.2020Over the moon // Kuun tuolla puolen :)
11.04.2020A brand new page! / Uusi sivu on käännetty!
28.03.2020Ratakausi on auki! / Range shooting season is now open!

Siirry arkistoon »